27. januar 2015.

 

17:00 časova

Film: Moj otac, Mirko Fuks

Radionica: Mirko Fuks, građanin Novog Sada

(autor: Gordana Todorić)

Tribina mladih, Katolička porta 5

  Međunarodni dan sećanja na žrtve i heroje Holokausta obeležavamo pričom o Mirku Fuksu i njegovoj porodici. Život čoveka koji je voleo sport, imao prvu benzinsku pumpu u Novom Sadu, bio član Sokola i umeo da sačuva dostojanstvo u svim iskušenjima kroz koja je prolazio, pokazuje nam da čovek i čovečnost moraju biti temeljni principi. Baš zato što to nisu bili principi onih koji su Mirka Fuksa i njegovu porodicu pokušali izbrišu sa mape Novog Sada. Princip života kao otpor destrukciji, koji je Mirko Fuks preneo i na svoju kćerku Leu Ljubibratić, našu sugrađanku, središte je narativa o Holokaustu.

 

19:00 časova

Film: Doviđenja deco (1945)

Režija: Louis Malle

Scenario: Louis Malle

Uloge: Gaspard Manesse, Raphael Fejtö, Francine Racette

Velika sala, Katolička porta 5

  21.01.2015.9Gorka melodrama i autobiografski film Luja Mala koji govori o tome kako dečaci iz internata za vreme Drugog svetskog rata pokušavaju da sakriju drugara koji je Jevrejin. Film o žrtvovanju, čovečnosti, odanosti, prijateljstvu i Bogu.

Možda holokaust nije najidealnija priča za decu, međutim, Luj Mal je delikatno ispričao potresnu priču iz sopstvenog života i naglog odrastanja. Nažalost, i to je život…

Nagrade: Zlatni lav 1987, 7 nagrada “Cezar” i dr.