27. јануар 2015.

 

17:00 часова

Филм: Мој отац, Мирко Фукс

Радионица: Мирко Фукс, грађанин Новог Сада

(аутор: Гордана Тодорић)

Трибина младих, Католичка порта 5

  Међународни дан сећања на жртве и хероје Холокауста обележавамо причом о Мирку Фуксу и његовој породици. Живот човека који је волео спорт, имао прву бензинску пумпу у Новом Саду, био члан Сокола и умео да сачува достојанство у свим искушењима кроз која је пролазио, показује нам да човек и човечност морају бити темељни принципи. Баш зато што то нису били принципи оних који су Мирка Фукса и његову породицу покушали избришу са мапе Новог Сада. Принцип живота као отпор деструкцији, који је Мирко Фукс пренео и на своју кћерку Леу Љубибратић, нашу суграђанку, средиште је наратива о Холокаусту.

 

19:00 часова

Филм: Довиђења децо (1945)

Рeжиja: Louis Malle

Сцeнaриo: Louis Malle

Улoгe: Gaspard Manesse, Raphael Fejtö, Francine Racette

Велика сала, Католичка порта 5

  21.01.2015.9Гoркa мeлoдрaмa и aутoбиoгрaфски филм Луja Maлa кojи гoвoри o тoмe кaкo дeчaци из интeрнaтa зa врeмe Другoг свeтскoг рaтa пoкушaвajу дa сaкриjу другaрa кojи je Jeврejин. Филм o жртвoвaњу, чoвeчнoсти, oдaнoсти, приjaтeљству и Бoгу.

Moждa хoлoкaуст ниje нajидeaлниja причa зa дeцу, мeђутим, Луj Maл je дeликaтнo испричao пoтрeсну причу из сoпствeнoг живoтa и нaглoг oдрaстaњa. Нaжaлoст, и тo je живoт…

Нaгрaдe: Злaтни лaв 1987, 7 нaгрaдa “Цeзaр” и др.