POREKLO I TEORIJA AFORIZMA

06/05/2015

Promocija knjige Mr Divna Bijelić

U razgovoru učestvuju:

Milica Jeftimijević Lilić

Dobrivoje Stanojević

Divna Bijelić

 ———————————————————————————————————————–

Petak, 8. maj 2015, 19,30 sati

Kulturni centar Novog Sada

Katolička porta 5, sala „Tribina mladih“, II sprat

Prvi pisac aforizama bio Hipokrat i tada je aforizam značio kratko medicinsko uputstvo za prevenciju i održavanje čovekovog zdravlja. Većina naučnika se slaže sa tim podatkom. Ono što je posve novo jeste to da je u ovoj knjizi na osnovu pozivanja na stručne analize teoretičara medicine Filipa Kavrijana, ali i pravnika i političara Baltazara Alamosa zaključeno da aforizam nije nikada napustio medicinsko polje nego da se i sada bavi zdravljem, ukazujući na društvene poremećaje, bolesti i patologiju, a ne na zdravlje pojedinca kao što je to bilo u doba Hipokrata.

Naravno, aforizam je u međuvremenu postao i kratki književni refleksivni oblik, a po teoriji Ivana Fohta aforizam je totalan i jedinstven spoj umetnosti i filozofije. U ovoj naučnoj knjizi aforizam se proučava iz socio-kulturnog, politikološkog, književno-teorijskog i medicinskog ugla. Ovo je prva naučna knjiga o aforizmu, u Srbiji.

O autoru

Divna Bijelić je završila Pedagošku akademiju u Novom Sadu i Učiteljski fakultet u Somboru a magistrirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu (Katedra za sociologiju kulture, komunikologiju i novinarstvo).

Objavljene knjige:

Zemlja bez rama, zapisi i pesme, Stylos, Novi Sad, 1995; San gospodina N, proza, Prometej, Novi Sad; Glas srpski, Banja Luka, 1998; Ljubavni hepiend, zbirka poezije, Znamenje, Novi Sad, 2003; Pismo za Hristifora (razmažena država), roman, Vukova zadužbina, 2010.

Član je Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i počasni član Društva književnika Beograda.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja