ПОРЕКЛО И ТЕОРИЈА АФОРИЗМА

06/05/2015

Промоција књиге Mр Дивна Бијелић

У разговору учествују:

Милица Јефтимијевић Лилић

Добривоје Станојевић

Дивна Бијелић

 ———————————————————————————————————————–

Пeтак, 8. мај 2015, 19,30 сати

Културни центар Новог Сада

Католичка порта 5, сала „Трибина младих“, II спрат

Први писац афоризама био Хипократ и тада је афоризам значио кратко медицинско упутство за превенцију и одржавање човековог здравља. Већина научника се слаже са тим податком. Оно што је посве ново јесте то да је у овој књизи на основу позивања на стручне анализе теоретичара медицине Филипа Кавријана, али и правника и политичара Балтазара Аламоса закључено да афоризам није никада напустио медицинско поље него да се и сада бави здрављем, указујући на друштвене поремећаје, болести и патологију, а не на здравље појединца као што је то било у доба Хипократа.

Наравно, афоризам је у међувремену постао и кратки књижевни рефлексивни облик, а по теорији Ивана Фохта афоризам је тоталан и јединствен спој уметности и филозофије. У овој научној књизи афоризам се проучава из социо-културног, политиколошког, књижевно-теоријског и медицинског угла. Ово је прва научна књига о афоризму, у Србији.

О аутору

Дивна Бијелић је завршила Педагошку академију у Новом Саду и Учитељски факултет у Сомбору а магистрирала је на Факултету политичких наука у Београду (Катедра за социологију културе, комуникологију и новинарство).

Објављене књиге:

Земља без рама, записи и песме, Stylos, Нови Сад, 1995; Сан господина Н, проза, Прометеј, Нови Сад; Глас српски, Бања Лука, 1998; Љубавни хепиенд, збирка поезије, Знамење, Нови Сад, 2003; Писмо за Христифора (размажена држава), роман, Вукова задужбина, 2010.

Члан je Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Војводине и почасни члан Друштва књижевника Београда.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања