Милош Зубац и Резервна култура – књига о новој кантауторској герили

07/02/2017

У петак, 10. фебруара, с почетком у 20 часова у Културном центру Новог Сада биће представљена књига Резервна култура новосадског књижевника и музичара Милоша Зупца. На промоцији књиге, у богатом књижевно-музичком програму, наступиће јунаци Резервне културе из Новог Сада:

Милош Зубац – аутор књиге и кантаутор;
ШИНОБУСИ – Милан Кораћ, глас и гитара; Ненад Патковић, гитара и глас; Предраг Дмитровић, бас-гитара; Ђорђе Бубњевић, кахон; Стефан Стефановић, усна хармоника;
Иван Сеничић – клавир;
Милорад Бата Нонин – кантаутор;
ИЗМЕНАВРЕМЕНА – Никола Нешковић, кантаутор и Иван Чкоњевић, мандолина;
Соња Сегић – глас и гитара;
Невена Стефановић – глас;
Петар Дабић – бас-гитара;
Драгана Зубац – глас.

 

Биће емитован и кратки документарни филм Милоша Дробњаковића The Movie.

Реч је о документарној хроници у којој је сачувана прича о изузетно продуктивној и квалитетној музичкој сцени на јужнословенском простору, која се формирала и развила у последњих десет година, а у чијем дефинисању и постојању је Зубац имао да одигра једну од главних улога. Резервна култура говори о Новим Одметницима – стваралачкој дружини у којој су били словеначки, хрватски и српски аутори и састави: Оловни плес (Дуго Село), Нина Ромић (Загреб), Иван Шкрабе (Јастребарско), Чопор (Задар), Невјерни Томо (Загреб), Катарина Јуванчич и Дејан Лапања (Љубљана), Ивица Бегин Станковић (Вргорац), Изменавремена (Нови Сад), Милан Кораћ (Нови Сад) и Пркос Друмски (Београд/Нови Сад/Котор). Дружина је била окупљена око Ивице Станковића, музичког ентузијасте, покретача музичког фестивала у Котезима, који је преминуо 2012. године, а меморијални фестивал наставио је да се одржава сваке године у организацији његове породице и пријатеља. Резервна култура је Зупчева посвета изгубљеном пријатељу и њиховим заједничким годинама.

Резервна култура јединствена је музичка хроника која говори о новој кантауторској герили на простору некадашње југословенске државе. Жанровски, реч је о узбудљивом амалгаму нефикционалне прозе, документарног штива, епистоларне књижевности и музичке есејистике, а колажна грађа монтирана је у духу филмске уметности. Књига није само драгоцени осврт на једну алтернативну музичку сцену о којој се у јавности недовољно зна, то је пре свега прича о великом пријатељству које није марило за политичка једноумља, прича о потрази за слободом, прича о љубави и најпосле – дирљива посвета изгубљеном другу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања