Трећи дан манифестације „Антићеви дани”

15/03/2017

Трећи дан манифестације „Антићеви дани” започет је округлим столом у Галерији Рајка Мамузића, а настављен у Музеју града Новог Сада.

Тема округлог стола била је есејистика Мирослава Антића и књига Издајство лирике, о којој су говорили Ђезе Бордаш и Виктор Шкорић. У Музеју града Новог Сада Зоран Колунџија и Миле Зарић говоре о библиографском издању песама Мирослава Антића на енглеском језику – The myth of the bird. Промоцију су употпунили и студенти англистике Филозофског факултета у Новом Саду, Татјана Мику, Немања Ћурчић, Соња Рашета и Исидора Декић.

Истакнут је значај Антићевог есејистичког рада, који је безразложно маргинализован, док се његово стваралаштво претежно посматра кроз песничко дело. Поредећи га са Превером, Виктор Шкорић, наглашава бунтовни дух Мирослава Антића, припадника такозване књижевности побуне, у коју су спадали Црњански, Растко Петровић и други. Академска неприхваћеност јесте оно што је Антића разликовало од средине. Он књижевност није користио као политичко оружје, већ као бежање од чамотиње, уљуљканости и канона. Побуна против оваквих друштвених стања, која представљају опасност, аутоматски значи и неприхваћеност од стране средине. Евидентно је да овакав један лирски револуционар мора бити у сталном спору, побуни и несагласју с околином, као и сви ствараоци антићевског кова.

Како би се свест о целокупности дела Мирослава Антића подигла на виши ниво, присетили смо се књиге Издајство лирике, која читаоцу пружа поглед на другачијег Антића, човека који је био песник, али се свесно опирао песнику у себи – романтичном, бунтовном, ангажованом, венвременом и ванпросторном. Ова књига сачињена је од записа који терају на размишљање и ангажују читаоца. Ђезе Бордаш истиче свевременост Мирослава Антића, који као да лебди изнад нас, непрестано нас посматрајући. Сећање на оваквог уметника треба стално да се освежава – поновним читањем, тумачењем и упознавањем његовог дела, а то свакако чинимо једним оваквим окупљањем у оквиру „Антићевих дана”.

Окупљање поводом eнглескоg издањa књиге Мит о птици (The myth of the bird) из 2000. године, симболично је отпочето у 17 часова у Музеју града Новог Сада. У уводном говору Зоран Колунџија задовољно примећује како се, из године у годину, све више пажње поклања Мирославу Антићу. Тема о којој се говорило веома је значајна јер се овом књигом наш Мика приказао и читаоцима ван граница државе и региона. Иницијатор за приређивање био је Миле Зарић који је детаљно описао како је дошло до Микиног “постхумног путовања” у Енглеску. Наиме, превод књиге „Мит о птици”, који је веома успешно урадила Илеана Ћосић, Зарић је предао на читање директору једне од највећих књижара на свету лоцираној у Енглеској. Одушевљен литературом коју је добио на читање, одлучује да књигу, штампану у 1000 примерака, пусти у продају, а договор је био да сва зарада од продаје иде енглеској деци оболелој од целебралне парализе. Након само три месеца сваки примерак ове књиге пронашао је свог власника, што довољно говори о томе како су Мирослава Антића прихватили енглески читаоци. Читањем Антићевих стихова у енглеском руху, студенти англистике са Филозофског факултета у Новом Саду улепшали су ово окупљање на “чајанци у пет”. На самом крају, Зарић подсећа да Антић треба бити  део литературе сваког човека, јер је његово дело животно и свевремено.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања