Почињу Антићеви дани!

10/03/2017

Почињу Антићеви дани!

 

Манифестација „Антићеви дани“, која ове године обележва јубиларну, десету годину, почиње у понедељак, 13. марта и трајаће до петка, 17. марта. Током манифестације, биће одржан низ културних садржаја посвећених Мирославу Антићу и његовом стваралаштву.  Другог дана манифестације,  у уторак, 14. марта,  биће уручена награда „Мирослав Антић“ овогодишњем лауреату проф. др Бошку Сувајџићу за збирку песама „Анима вива“.

Помоћник директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић објаснила је да су се организатори, као и претходних година, потрудили да се програм одржава не само у центру, већ и у другим деловима Новог Сада.

– Као и ранијих година, трудили смо се да укључимо што више деце, како као учеснике, тако и као публику, јер је Мирослав Антић, осим свог универзалног стваралаштва, био пре свега песник младости – рекла је Марковић.

Она је додала да је Одбор „Антићевих дана“ одлучио да се ове године доделе захвалнице најзначајнијим личностима које су иницирале да се манифестација покрене, а то су некадашњи председник Скупштине Града Новог Сада Зоран Вучевић, затим покретачи идеје Раша Попов и Драшко Ређеп, док ће захвалница постхумно бити додељена Брани Црнчевићу.

Члан Одбора и члан трочланог стручног жирија за доделу награде „Мирослав Антић“ Драшко Ређеп истакао је да је и ова манифестација допринела да Мика Антић постане наш најпопуларнији песник.

– За ових десет година „Антићеви дани“ су изузетно помогли да стигнемо до свих жанрова и до нових читања популарног песника – казао је Ређеп.

Образлажући Одлуку стручног жирија, Ређеп је објаснио да у извесном смислу проф. др Бошко Сувајџић остаје у дијалогу са поемом „Рождество твоје“ која има посебно место у Антићевом целокупном опусу.

– Одлука је донесена после увида у песничку продукцију на српском језику у протеклој години, уз живе коментаре, уз супростављање мишљења, али једногласно – поручио је Ређеп, додајући да је проф. др Сувајџић, управник катедре Српска књижевност са јужнословенским књижевностима Филолошког факултета Универзитета у Београду, истакнути драмски писац, књижевни историчар, признат како у међународним тако и у домаћим оквирима.

Председник Скупштине Града Новог Сада и заменик председника Одбора „Антићевих дана“ Здравко Јелушић, оценио је да је програм манифестације изузетно богат, и истакао да је Одбор једногласно покренуо иницијативу да се нови градски парк, који треба да буде изграђен код Ранжирне станице, назове Парк младости, а да централно место у том парку заузме обележје Плавом чуперку.

– Надамо се и верујемо да ће омладина на том месту да се среће и да ће то место кроз своје животе многи памтити по лепим стварима – поручио је председник градског парламента, и позвао Новосађане да својим присуством увеличају „Антићеве дане“.

Манифестација почиње отварањем изложбе „Првих 10 година“ у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а током петодневног програма, посетиоце очекује низ догађаја у Културном центру, дворцу Еђшег, Галерији Рајка Мамузића, Музеју Града Новог Сада и у Градској библиотеци.

Одлуку жирија можете прочитати овде

Програм 10. Антићевих дана можете погледати овде

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања