Ђаци из Србије остварили натпросечан резултат у читалачкој писмености

17/05/2023

Извор: 021/ Танјуг

Фото: Пиксабеј

Деца из Србије узраста 10 година остварила су натпросечан резултат у читалачкој писмености, према резултатима истраживања Студије о напретку у међународној читалачкој писмености (ПИРЛС 2021). Србија се пласирала на 26. место у свету.

Ученици четвртог разреда основних школа из Србије добили су 514 поена, што је више од просечне вредности скале, наводи се у студији ПИРЛС-а (Прогресс ин Интернатионал Реадинг Литерацy Студy). Просек је 500.
На основу поменутог истраживања, чији се резултати објављују сваких пет година, деца из Сингапура заузела су прво место са 587 поена, други је Хонгконг (573), а трећа Русија (567).

У првих 10 су и Енглеска, Финска, Пољска, Кинески Тајпех, Шведска, Аустралија и Бугарска.

На тој табели испред Србије од држава региона је Словенија, која се са 520 поена пласирала три места изнад наше земље, док је на 33. месту Црна Гора, са освојених 487 поена.

Истраживањем је обухваћено стотине хиљада деце, а према извештају ПИРС-а, у овом тестирању учествовало је 4.037 ученика четвртих разреда из 169 школа, које су чиниле национални репрезентативни узорак.

Према тим истраживањима, у Србији су девојчице четвртог разреда имале већи просечни успех од дечака, са предношћу од девет поена.
Ученици четвртог разреда у нашој земљи имају боља постигнућа у читању због књижевног искуства (518 поена) у односу на читање ради проналажења и употребе информација (511).

Десетогодишњаци у Србији били су успешнији у тумачењу, интегрисању и вредновању него у проналажењу и директном извођењу закључака. Њихово просечно постигнуће у процесима проналажења и закључивања је 510 поена, док успех, када је реч о тумачењу, интегрисању и вредновању, износи 516 поена.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања