Изложба портрета Моме Капора – „Момо и пријатељи“

09/03/2016

Изложбом портрета Моме Капора под називом „Момо и пријатељи“ која ће бити отворена у четвртак, 10. марта у 19 часова, у Ликовном салону Културног центра Новог Сада почеће девета по реду манифестација „Антићеви дани“.

Овогодишњи програм манифестације „Антићеви дани“ осмишљен  је са идејом да се Мика Антић прикаже кроз однос са другима, па је тако за почетак програма изабрана сликарска изложба која управо представља однос пријатељства кроз уметност. На отварању изложбе говориће глумица Рада Ђуричин.

Katalog-page-001
Београдски сликар и писац Момо Капор дошао је са девет година из Сарајева, где је рођен, у Београд, поставши један од протагниста београдске приповедачке школе. По образовању академски сликар, завршио је београдску Ликовну академију у класи професора Недељка Гвозденовића. У књижевни живот главног града ушао је почетком шездесетих прошлог века и од тада је објавио више од педесет књига и романа. „Провинцијалац“ , „Фолиранти“, „Уна“, „Зелена чоја Монтенегра“ , „Досије Шломовић“, „Успомене једног цртача“, „Конте“, „Магија Београда“, „Путопис кроз биографију“, „Од истог писца“ и многе друге су биле на бестселер листама, а неке од њих се још увек налазе на њима. Превођен је на многе светске језике. Од осталих београдских писаца разликује се и по томе што је сам илустровао своје књиге, негујући посебан лирски цртачки стил. Био је дугогодишњи новинар-колумниста водећих београдских листова. Његов опус употпуњује двадесетак изведених радио, ТВ и позоришних драма као и неколико филмских сценарија. По његовим књигама снимљено је неколико играних филмова, а и сам је био сценариста многих филмских и телевизијских пројеката. Своје слике је излагао ретко, неколико пута у Њујорку, Бостону и Каракасу, у Женеви, Франкфурту, Бриселу, Паризу, Лондону, Удинама, Загребу, Љубљани, Београду, Новом Саду, Зрењанину и на Мећавнику. Био је редовни члан Академије наука и умјетности Републике Српске.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања