СВИЈЕТ  КАО КАРАНТИН

15/04/2020

Аутор: Ђорђо  Сладоје

 

Коронавирус, стручно назван ковид 19, појавио се  у кинеском граду Вухану у децембру прошле године, и у међувремену се проширио на готово све земље – мале и велике, богате и сиромашне, демократске и аутократске – претворивши нашу планету у један велики карантин. Вирус се, са човјека на човјека, лако преноси и брзо шири, па је за релативно кратко вријеме болест попримила пандемијски карактер. Лијека против ковида засада нема, и једини начин да се зараза спријечи јесте тзв. социјална изолација, односно избјегавање контаката са потенцијално зараженима. Тако је кућа постала најсигурније уточиште и најповољнија кота у борби против овог невидљивог непријатеља.  Слоган  останите код куће  одјекује свијетом у виду молбе или пријетеће наредбе или пак очајничког вапаја пред готово апокалиптичним сценама масовне патње и умирања, попут оних које виђамо у Италији и Шпанији. Више од стотину хиљада људи већ је изубило  живот, а  још многе чека иста судбина, док се крај ове пошасти једва назире.

Проблем је превасходно здравствени, па није чудо што су љекари  и медицинске сестре, на које смо до јуче имали  (не)оправдане примједбе, постали хероји и хероине наших невеселих карантинских дана.

 Али ова планетарна пошаст, свеједно је ли природна или вјештачки изазвана, не утиче погубно само на здравље, већ се рефлектује на све области  живота – привредне, друштвене, политичке, културне… Негативне, да не кажем катастрофалне посљедице, није у овом тренутку  могуће ни приближно  процијенити.

Пандемија је ставила на тешку пробу савремену цивилизацију и неке њене  кључне вриједности и институције. Унутар Европске уније, примјера ради, изостала је толико хваљена солидарност, па су неке земље, попут Италије, остављене да се саме сналазе, како знају и умију, а оне  ван граница Уније  не вриједи ни помињати. Велике и моћне државе, чак и оне најмоћније, показују низ слабости, а њихови арогантни лидери остају збуњени и престрашени пред епохалним изазовом. Показало се такође да су здравствени системи многих релативно развијених земаља (претежно у приватним рукама)  неспремни дочекали долазак невидљивог непријатеља.

Дају се уочити  и различити приступи пандемији у зависности од менталитета појединих народа. Тако су Медитеранци – Италијани и Шпанци, а дјелимично и Французи – који углавном живе напољу, брзо и динамично, готово карневалски, поприлично олако и неозбиљно схватили опасности  које ова опака болест доноси, што им се, нажалост, сурово осветило. За разлику од њих, германски народи, навикли на протестанску дисциплину, много су озбиљније и спремније дочекали пандемију, што се види и по релативно мањем броју жртава. Американци, а нарочито Британци, док враг није однио шалу, су и на ковид гледали са висине, охоло и бахато, како се, уосталом, и према свему другом односе. Тако је чак и премијер Енглеске завршио у шок- соби.

Вирус не познаје ни расе, ни нације, ни пол ни узраст,  ни границе, па је тако провалио и на Балкан, и у нашу земљу, нажалост. А како смо се ми снашли у проблемима које овакве појаве доносе?  На први поглед видљиво је да је наш здравствени систем организованији и на ударе отпорнији и у сваком погледу спремнији него што смо то иначе подозриви и сумњичави могли претпоставити и повјеровати, а да је држава  показала завидну способност ефикасног реаговања у ванредним приликама. Срећна је околност  и то што је наше здравство у државној надлежности, па је успјешна сарадња струке и власти умногоме успорила ширење пандемије, а број заражених и преминулих  свела  на подношљиву мјеру.

 Можда треба рећи да ми већ имамо искуства у борби против „невидљивог“ непријатеља пред којим смо се, те 1999. године, држали храбро, охоло, чак и презриво, али овај непријатељ такав однос не допушта и не прашта. Једини спас од ковида је карантин, кућна изолација, полицијски час… И ту почињу организациони , психолошки  и  с њима повезани други проблеми. Иако се огромна већина грађана придржава здравствених препорука и државних мјера, показује се, ипак, да нам кућа није омиљено мјесто нити су укућани најбоље друштво. Кад љекари, примјера ради, препоручују шетњу, наш човјек , готово по правилу, остаје у кући да се с укућанима свађа и отима око даљинског управљача.  А кад држава каже – останите код куће да бисте спасили и себе и државу, ми назор хоћемо напоље – у шетњу, на журку, на пикник, а присјетимо се и цркве и далеких рођака. Принудни боравак у затвореном простору јесте и мучан и тегобан, на тренутке и неподношљив, али како  би тек било да  овај вирус захтијева даноноћни боравак напољу, и да у кућу не смијемо ни привирити. У кућној изолацији, ма колико тегобна била, могу се, уз мало инвентивности  пронаћи и извјесне предности. Ово је прилика, макар и изнуђена, да  се одморимо од свијета и предахнемо од свакодневне често сулуде и бесмислене јурњаве, да се више посветимо ближњима и неким финим пословима које  упорно остављамо за сутра… Занимљиво је и то како се људи на све начине, а нарочито хумором, бране од ужаса којем су изложени. Нема сумње да хумористички садржаји који колају друштвеним мрежама представљају неку врсту појединачне и колективне терапије.

Већ увелико трају нагађања о томе какав нас свијет чека кад епидемија најзад прође. Катастрофичари предвиђају да ће се досадашња цивилизација, која се једва одржавала, једноставно урушити, а да ће темељна обнова бити веома дуга, мукотрпна и сасвим неизвјесна. Вјечити оптимисти вјерују да ће пандемија  имати катарзично дејство и да ће доћи до својеврсног препорода, економског, моралног, духовног и сваког другог, док фаталисти веле да се ту не може много урадити, пошто је ријеч о освети човјеку због његовог непромишљеног и бруталног нарушавања природне равнотеже, односно о казни божијој за наше  пороке и свакојака непочинства. Они најтрезвенији констатују да су овакве природне катастрофе готово неизбјежни човјекови пратиоци кроз историју  и да се не догађа ништа што већ није виђено, а нови су само протагонисти.             Познато је да се људи у несрећи уједине, зближе и солидаришу, а чим несрећа прође, враћају се старим, да не кажем вјечитим навикама, пред којима пресахну извори хуманости и племенитости.

Ни много веће катастрофе у прошлости, као што су епидемије куге, колере и шпанске грознице, нити велики ратови у којима су изгинули милиони људи, нису битније промијенили човјекову природу, нити су свијет учинили бољим и хуманијим мјестом за живот.

А кад и ово прође (надамо се са што мање жртава), готово је извјесно да ће богати још бјесомучније кренути да изгубљено богатство надокнаде и то на рачун сиромашних (а како би другачије), чији ће се број неминовно увећавати. Наш познати кошаркашки стручњак, Божидар Маљковић,  недавно рече: „Кад видимо ко даје скупе кредите, знаћемо ко заправо у шаци држи и свијет и вирус“. Али да не нагађамо, пошто о будућности не знамо ни колико о ковиду.

И зар не пише у Библији: „Не брините за сутра, јер сваком је дану доста зла својега“.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања