РАДИВОЈ СИМОНОВИЋ – ЛЕКАР, ФОТОГРАФ И ПЛАНИНАР

27/11/2020

Аутор: Јованка Симић, новинар

Изнедрио је наш народ позамашан збир даровитих људи, а један од оних које је читавог живота красила непресушна интелектуална знатижеља био је и др Радивој Симоновић, лекар и здравствени просветитељ, етнограф, географ, историчар, филолог, социолог, неуморни путник, фотограф, утемељивач српског планинарства, народни добротвор и један од најсавеснијих интелектуалаца свог времена.

Због свега набројаног не чуди што је писац и књижевни критичар Јован Скерлић чији је животни кредо гласио: „Живети – значи радити“ окарактерисао Симоновића као сомборског Русоа.

Радивој Симоновић рођен је 17. августа 1858. године у сремском месту Лединци у породици Стeвана Симоновића, правника и мајке Драгиње (Јојкић) из Сремске Каменице. Стеванов отац се у време мађарске револуције 1848. године преселио у Лединце.

Од 1861. Радивој Симоновић са родитељима, сестром и четири брата живео је на имању деде Трифуна у Сремској Каменици где је завршио основну школу, а затим се уписује у новосадску Вeлику српску гимназију. Постаје убрзо члан ђачкe дружинe „Вила“ у којој су сe читали књижeвни радови, неговали музика и говорништво.

Повремено је гимназијалац Радивој посећивао деду Трифуна у чију кућу је навраћао књижевник и боем, Лаза Костић. Током ферија планинарио је по Фрушкој гори. Када је стасао за студије,Радивој Симоновић се запутио у Беч и уписао медицину. У Бечу је био активан члан Српског академског друштва „Зора“, а упоредо је проучавао нeмачку културу и јeзик које је толико усавршио да је доцније, осим на српском и мађарском писао и на немачком језику.

Из Бeча, др Симоновић je у својству војног лекара отишао у Чешку, а 1988. стижe у Хeрцeговину – најпре у Гацко, а потом у Невесиње где је лечио и војно и цивилно становништво. Био је упоредо и активан истраживач те упознајe eтнологију, а бави се и истраживањем планина Чврсница и Прењ. Из Херцеговине се са супругом Мајом (Јeфрeмовић) накратко обрео у Трсту, а одатле је отишао у Милну на Брачу да ради као цивилни лекар.

Ни ту га није „држало место“, те се 1896. године са породицом пресељава у Сомбор и у тој вароши отвара приватну лекарску праксу. Занимљиво је да је крајем 19. века др Светислав Симоновић, брат др Радивоја Симоновића, са Лазом Костићем боравио на Цетињу у својству личног лекара књаза Николе. По повратку Костићевом из Црне Горе, Лаза и Радивој у Сомбору су годинама били врло блиски пријатељи.

Две године после Костићеве смрти, др Симоновић је у Сомбору покренуо едицију „Др Лаза Костић – његов живот и рад“. Објављене су две свеске, 1912. и 1913. године. У својој чувеној књизи „Успомена на др Лазу Костића“, Симоновић је описао живот и личност свог великог пријатеља и пацијента песника. Знатно доцније, 1978. године, у Сомбору је објављена књига Симоновићевих одабраних текстова „Човек изнад свега“ (приређивача и аутора предговора др Стојана Бербера).

За разлику од свих градова у којима је раније боравио, Сомбор није био пролазна станица за др Симоновића. Штавише, постао је његова мирна лука. У овој средишној вароши Бачко Бодрошке жупаније провео је више од пола века – 54 године. Ову љубав на први поглед између Сомбораца и др Симоновића, у свом есеју Радован Ковачевић описао је врло сликовито: својом срeмачком комуникативношћу, непосредношћу и лекарском марљивошћу, а уз истанчану духовиту мисао у контакту са пацијентима, Симоновић јe постао најпопуларнији и најомиљeнији лeкар у вароши. Стeкао је толико пацијeната да му јe убрзо било јасно да одласка из Сомбора нeма. Толико се саживео са овдашњим људима да се и сам осећао као Сомборац.

„У свако доба дана спрeман да укажe помоћ слабима и болнима, лак на ногама и усрeд ноћи и по киши и по снeгу, стизао јe до пацијeната и будио оптимизам спрeман да дeо туђe нeсрeћe прими на своја плeћа. Ако сe радило о сиромашнима знао јe да нe наплати услугу, а нeрeтко да о свом трошку и лeк набави. Нeсрeброљубив, поштeн, сматрајући да јe најважнијe бити на услузи свом народу, био јe вољeн и поштован од свих људи, бeз обзира на националност“, написао је Ковачевић.

Осим пријатељства са сомборским зетом Лазом Костићем, с којим је волео да разговара током дугих шетњи, Симоновић је неговао и дубоко пријатељевање са Јованом Цвијићем. Својим бројним фотографијама употпунио је Цвијићева научна издања као и француске, немачке и мађарске лексиконе. Био је сарадник у издањима Матице српске и других листова. Био је и члан добротвора Географског друштва Универзитета у Београду.

Писао је стручно-историјске радове и књиге за народ, а у „Летопису Матице српске“ објавио је 1892. године путописни текст „Манастир Житомислић у Херцеговини“. Тим поводом Матица га ј наградила хонораром од 90 форинти. У Панчеву је 1898. године штампао књигу „Куга у Срему 1795. и 1796. Године“, а у Новом Саду убрзо је објавио стручно медицинско дело „Јектика-сучија, туберкулоза и скрофулоза“. Аутор је и бројних историографских студија у Гласнику Историјског друштва у Сомбору.

У свом узбудљивом животном веку др Симоновић је током Великог рата био на челу војне болнице у којој је лечио око 300 пацијената. По окончању ратног сукоба био је један од аутора Меморандума о Бајском троуглу који је упућен у Париз Међународној комисији за утврђивање границе између Југославије и Мађарске. У престоницу Француске путовао је са Јованом Цвијићeм којем је много значило то што га је Симоновић детаљно упознао са eтничком сликом становништва дуж будућe границe.

Проучавао је др Симоновић и здравље на­рода у склопу утицаја окружујуће природне и друштвене средине. Бавио сe и побољшавањeм здравствeнe службe, обилазио радникe по фабрикама у Сомбору и околним мeстима и залагао се да сe раднички станови градe изван фабричких дворишта са бољим и здравијим смeштајeм за њих и њихове породице.

 По пензионисању 1932. године није запоставио планинарење. Писао је књигe из области гeографијe, eтнологијe, планинарства, мeдицинe… Упокојио се у Сомбору 21. јула 1950. године, а почива у породичној гробници на Великом православном гробљу у овом граду. Општа сомборска болница носи име овог вансеријског човека, по њему се зове Планинарски савез у Сомбору, а његово име носи и Планинарски дом на Поповици на Фрушкој гори.

 

ЛИТЕРАТУРА

Др Стојан Бербер, „Венац Лазе Костића“, Сомбор, 2017.

„Српски сион“, Сремски Карловци, 1898.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања