Zvonko Petrović – „Manipulacija kvadrata“

02/12/2016

Izložba radova Zvonka Petrovića, pod nazivom „Manipuacija kvadrata“ biće otvorena u ponedeljak, 5. decembra sa početkom u 18 časova u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

MANIPULACIJA KVADRATA
„… Kompozicijsko nadmudrivanje kvadrata je ukratko rečeno, likovna problematika ove serije radova. Mali format, izbor crne podloge, geometrijsko apstraktni izraz i sveden izbor materijala, formalni je okvir koji sam svesno odabrao sa željom da u ograničenim uslovima postavim i razrešim čiste likovne zagonetke. U kompozicijama se pojavljuje odnos dva, neretko i tri kvadrata (većeg crnog 16,5 cm i manjeg 9,9 cm) koji stvaraju logiku kontrapunkta, elementima linije, oblika, ritma, boje, teksture…
Svi radovi se nalaze u zastakljenim drvenim, ramovima – kutijama identičnih dimenzija. Ovako opremljeni, oni bivaju distancirani u odnosu na spoljno okruženje čime se postiže sugestija sputanosti širenja objekta u prostoru. Kvadrat kao formalni okvir, u poetskom smislu, može predstavljati dve krajnosti, ideal oličen u savršenstvu geometrijske slike ali i tegobnu skučenost fasete koja sputava i potčinjava oblik.
Pored pomenutih radova koji čine okosnicu izložbe, njen deo je i instalacija koju sam nazvao „Manipulacija crnog kvadrata“. Ona predstavlja neku vrstu opozicije glavnoj postavci izložbe, ili njeno logično ishodište, zavisno od načina posmatranja… Objekat crne kocke predstavlja oslobođeni kvadrat koji se multiplikuje i nastavlja svoju dominaciju kroz projekcije kvadrata na površinama zidova, poda i plafona galerije. Šesti projektovani, crni kvadrat koji se nalazi spolja, dodatno podcrtava bezgranično širenje oslobođenog objekta (ideje) daleko izvan galerijskog prostora.“ (Autor Izložbe)

ZVONKO PETROVIĆ diplomirao je slikarstvo (2007) na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu. Master studije slikarstva završio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (2010). Učestvovao je na više od 30 grupnih izložbi (Beograd, Novi Sad, Gornji Milanovac, Ohrid i Šabac) i 5 samostalnih (Novi Sad, Šabac, Vranje i Kragujevac). Učestvovao je u realizaciji projekata u okviru manifestacije „Noć muzeja“ u Šapcu (2013, 2014). Realizovao je performanse: „Protestetizam“ (Šabac, 2013) i „P(g)azi umetnik“ (Šabac, 2015). Autor je murala “Dobro temperovani klavir“ u okviru projekta “Muralizacija grada Šapca“, čiji je nosilac i koordinator. Dobitnik je stipendije Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente, kao i nagrada “Igor Belohlavek“ (Oktobarski salon u Šapcu, 2013) i specijalne nagrade žirija, 12. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature u Gornjem Milanovcu (2014). Radovi mu se nalaze u zbirkama Narodnog muzeja u Šapcu i Šabačke biblioteke. Jedan je od osnivača i članova umetničke organizacije Holodrom. Bavi se i likovno-pedagoškim radom. Živi i radi u Štitaru kod Šapca.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja