ZORAN JOVANOVIĆ – KARIKATURE I INSTALACIJE

10/01/2015

Bez hrabrosti nema ni satire

  Izložba karikatura i instalacija Zorana Jovanovića otvorena je sinoć u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, a na otvaranju su osim autora govorili i urednik filmskog programa KCNS Đorđe Kaćanski i filmski reditelj Želimir Žilnik. Vizuelne matafore, doskočice i upečatljivi tabloi koji uvek imaju nekoliko slojeva značenja i sugestija, samo su neki od crteža koji Novosađani mogu da vide u Likovnom salonu, dok je ostatak radova izložen na Trbini mladih novosadskog Kulturnog centra.

  Osim izložbe, posetioci su imali priliku da u Velikoj sali odgledaju i nekoliko kratkih animiranih filmova koje je uradio Jovanović. Autor je svoj život posvetio humorističnom pogledu na svet, a kako je rekao, karikatura predstavlja likovnu humorističnu verziju umetnosti.

-Crtež kao i svaka umetnost ima svoju moć, jer zrači mislima ka aditorijumu. Možemo reći da bez hrabrosti nema satire. Da biste jedan problem sagledali iz svih uglova i dobro ga analizirali morate ga prvo raščlaniti, uz veliku hrabrost i dozu satire – naglasio je autor.

  Četvrt veka neprekidnog prisustva Jovanovićevih humorističkih crteža samo je jedan od pouzdanih dokaza da je reč o trajnom izboru izražajnog medija. Autorovo angažovanje, izložbe, knjige i svakodnevni rad u novinama označili su karikaturu kao isključiv crtačko-grafički medij. Samim tim, autor je svestan osnovne opasnosti sa kojom se neprekidno nosi, apstraktnost satirčko-grafičkog crteža i bezbolni univerzalizam kritičkih meta i žaoka.

  Filmski reditelj Želimir Žilnik istakao je da je Jovanović izuzetan umetnik naglašavajući njegovo angažovanje u pravljenju animranog filma.

–Jedina grana savremenog medija pokretnih slika koja je ostala u direktnoj korespodenciji sa najsnažnijom tendencijom kritike predstavlja nemi film. Ovaj vid medija izuzetan je pokazatelj velikih promena. Oštrina, ekspresivnost i lapidarnost koju ima karikatura, kada je reč o filmu, najkozistentnija je u animiranim filmovima i to se u autorovim delima može osetiti, dok gledate filmove koji prenos kritiku, satiru i oštrinu– rekao je Žilnik.

  Urednik filmskog programa, Đorđe Kaćanski naglasio je da autor najviše govori o onome što je pred nama, i da njegova dela unapred upozoravaju i okrivaju probleme sa kojima se društvo suočava.

  Zoran Jovanović rođen je 1938. godine u Novom Sadu. Bavi se primenjenom grafikom (karikatura, ilustracija, crtani film). Od 1956.godine radi kao slobodni umetnik, a od 1973. kao urednik karikature u „Komunistu“. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije , Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije i Udruženje filmskih umetnika Srbije. Imao je mnogobrojne samostalne izložbe i dobitnih je raznih nagrada, što dovoljno govori o bogatom opusu ovog umetnika.

 Katalog možete pogledati OVDE:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IfTTaH_xCg8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TqO6HFag3D0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EJ5J_8uc_xg[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4R3tlhIpvjY[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja