ЗОРАН ЈОВАНОВИЋ – КАРИКАТУРЕ И ИНСТАЛАЦИЈЕ

10/01/2015

Без храбрости нема ни сатире

  Изложба карикатура и инсталација Зорана Јовановића отворена је синоћ у Ликовном салону Културног центра Новог Сада, а на отварању су осим аутора говорили и уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански и филмски редитељ Желимир Жилник. Визуелне матафоре, доскочице и упечатљиви таблои који увек имају неколико слојева значења и сугестија, само су неки од цртежа који Новосађани могу да виде у Ликовном салону, док је остатак радова изложен на Трбини младих новосадског Културног центра.

  Осим изложбе, посетиоци су имали прилику да у Великој сали одгледају и неколико кратких анимираних филмова које је урадио Јовановић. Аутор је свој живот посветио хумористичном погледу на свет, а како је рекао, карикатура представља ликовну хумористичну верзију уметности.

-Цртеж као и свака уметност има своју моћ, јер зрачи мислима ка адиторијуму. Можемо рећи да без храбрости нема сатире. Да бисте један проблем сагледали из свих углова и добро га анализирали морате га прво рашчланити, уз велику храброст и дозу сатире – нагласио је аутор.

  Четврт века непрекидног присуства Јовановићевих хумористичких цртежа само је један од поузданих доказа да је реч о трајном избору изражајног медија. Ауторово ангажовање, изложбе, књиге и свакодневни рад у новинама означили су карикатуру као искључив цртачко-графички медиј. Самим тим, аутор је свестан основне опасности са којом се непрекидно носи, апстрактност сатирчко-графичког цртежа и безболни универзализам критичких мета и жаока.

  Филмски редитељ Желимир Жилник истакао је да је Јовановић изузетан уметник наглашавајући његово ангажовање у прављењу анимраног филма.

–Једина грана савременог медија покретних слика која је остала у директној коресподенцији са најснажнијом тенденцијом критике представља неми филм. Овај вид медија изузетан је показатељ великих промена. Оштрина, експресивност и лапидарност коју има карикатура, када је реч о филму, најкозистентнија је у анимираним филмовима и то се у ауторовим делима може осетити, док гледате филмове који пренос критику, сатиру и оштрину– рекао је Жилник.

  Уредник филмског програма, Ђорђе Каћански нагласио је да аутор највише говори о ономе што је пред нама, и да његова дела унапред упозоравају и окривају проблеме са којима се друштво суочава.

  Зоран Јовановић рођен је 1938. године у Новом Саду. Бави се примењеном графиком (карикатура, илустрација, цртани филм). Од 1956.године ради као слободни уметник, а од 1973. као уредник карикатуре у „Комунисту“. Члан је Удружења ликовних уметника Србије , Удружења ликовних уметника примењене уметности и дизајнера Србије и Удружење филмских уметника Србије. Имао је многобројне самосталне изложбе и добитних је разних награда, што довољно говори о богатом опусу овог уметника.

 Каталог можете погледати ОВДЕ:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=IfTTaH_xCg8[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TqO6HFag3D0[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EJ5J_8uc_xg[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=4R3tlhIpvjY[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања