ЗОРАН ЂЕРИЋ – ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ДРАМАТУРШКИ ПОСТСКРИПТУМ“

01/04/2015

 

Изузетно штиво за све који се баве драматургијом

IMG_6446

 

Промоција књиге Зорана Ђерића „Драматуршки постскриптум“, у издању Позоришног музеја Војводине, одржана је на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Осим аутора, о делу су говорили уредница књиге Биљана Нишкановић, Марина Миливојевић Мађарев професорица на Академији уметности у Новом Саду и књижевник Фрања Добриновић.

Књига „Драматуршки постскриптум“ представља изузетно штиво за оне које занима драматургија или се њом баве. Посетоци су имали прилику да из различитих углова чују шта ово дело поседује, али и са којим проблемима се суочава драматургија данас.

– Ова књига се састоји од огледа, део који је посвећен великим европским писцима, и део који је посвећен домаћим писцима. У њој се додирују и саживљавају све врсте уметности. Из свог тог богаства, аутор је према свом афинитету одабрао песнике којима је посветио књигу. На тај начин Ђерић у текстовима открива нове детаље и дело обележава личним печатом – рекла је уредница књиге  Биљана Нишковић.

„Драматуршки постскриптум“ започиње огледом о Ф. М. Достојевском, најзначајнијим руским писцем  19. века, који, иако није написао ни једну драму, ипак је један од најизвођенијих аутора на позоришним сценама 20. века, а присутан је и у 21. веку, и то не само у Русији, већ и свуда у свету. Дело Достојевског је оживело тек на сценама 20. века и тако постало својеврсни драматуршки постскриптум.

Професорица на Академији уметности у Новом Саду, Марина Миливојевић Мађарев рекла је да је ова књига изузетно штиво за све оне који се баве или желе да се баве драматургијом.

– Зоран Ђерић је у овој књизи приказао и себе као некога ко чита, преводи и препоручује драмске текстове. Ова књига је веома корисна за некога ко је драматург у позоришту. Даје вам низ различитих информација и података који су врло корисни за некога ко жели да се бави или ради у позоришту. Сваки од ових текстова који су посвећени драмским писцима садрже невероватну количину информација у којима имате прецизан увид у историју и судбину једног позоришног комада – рекла је Миливојевић Мађарев.

Аутор књиге, Зоран Ђерић захвалио се свима и рекао да је ова књига настајала годинама, те да су неки текстови већ били објављивани у стручним часописима али нису били у оваквом облику нити у овој ширини и слободи. На крају књиге је и оглед о Иви Андрићу, најзначајнијем српском и југословенском писцу 20. века, који такође није писао драме, што није спречило редитеље и драматурге да његова прозна дела драматизују.

Зоран Ђерић рођен је 1960. године у Бачком Добром Пољу. Дипломирао је на Филозофском факултету у Новом Саду у групи за југословенску и светску књижевност. На истом факултету је и магистрирао. Похађао  је постдипломске студије из компаративне књижевности, а потом и докторирао.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања