Zmajeva nagrada zbirci “Biti” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada

07/02/2014

Skupština Matice srpske je 1953. godine, u spomen na pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, osnovala stalnu godišnju književnu nagradu pod nazivom „Zmajeva nagrada Matice srpske za poeziju na srpskom jeziku“. To prestižno priznanje, kako je predviđeno pravilnikom o dodeli, proglašava se i dobitnicima uručuje na Svečanoj sednici Matice srpske 16. februara, na dan osnivanja te najstarije kulturne ustanove u Srba. Među dobitnicima “Zmajeve nagrade” bili su i Vasko Popa, Miodrag Pavlović, Mak Dizdar, Ljubomir Simović, Abdulah Sidran, Vojislav Karanović.

Birajući najbolju zbirku poezije objavljenu u Srbiji tokom prošle godine, u žiriju su bili Mihajlo Pantić, Bojana Stojanović-Pantović, Đorđe Despić, Ivan Negrišorac i Đorđo Sladoje, a 24. januara su u Matici srpskoj saopštili da je ovogodišnji laureat Dejan Aleksić (Kraljevo, 1972) za zbirku poezije “Biti” koju je objavio Kulturni centar Novog Sada u ediciji “Anagram”.
Dejanu Aleksiću, jednom od najdarovitijih srpskih pisaca mlađe generacije, nagrada će biti uručena na svečanoj sednici Matice srpske 16. februara.
Žiri je u obrazloženju naveo da je kod Aleksića uočen „poetički napredak“ i da je nagradio njegovo umetničko sazrevanje.
„Aleksić je pokazao da poseduje izvanrednu zanatsku veštinu u vezanom stihu, a i u slobodnom, što se pokazalo i u pesničkoj zbirci “Biti”. To je prevagnulo da dobije “Zmajevu nagradu”, objasnio je žiri.

Da je Aleksićeva poezija vredna objavljivanja, dobro je znao i Alen Bešić, urednik izdavačke delatnosti u Kulturnom centru Novog Sada koji je zbirku poezije “Biti” uredio i objavio u ediciji “Anagram”.

Dejan Aleksić je za dosadašnje stvaralaštvo nagrađivan književnim nagradama “Meša Selimović“, “Branko Miljković“, “Branko Ćopić“… Podjednako je plodan autor i literature za decu. Pored pesničkih, autor je desetak knjiga za decu koje su mu donele sve značajne nagrade u toj oblasti. Radi kao glavni i odgovorni urednik izdavačke delatnosti Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja