Змајева награда збирци “Бити” у издању Културног центра Новог Сада

07/02/2014

Скупштина Матице српске је 1953. године, у спомен на песника Јована Јовановића Змаја, основала сталну годишњу књижевну награду под називом „Змајева награда Матице српске за поезију на српском језику“. То престижно признање, како је предвиђено правилником о додели, проглашава се и добитницима уручује на Свечаној седници Матице српске 16. фебруара, на дан оснивања те најстарије културне установе у Срба. Међу добитницима “Змајеве награде” били су и Васко Попа, Миодраг Павловић, Мак Диздар, Љубомир Симовић, Абдулах Сидран, Војислав Карановић.

Бирајући најбољу збирку поезије објављену у Србији током прошле године, у жирију су били Михајло Пантић, Бојана Стојановић-Пантовић, Ђорђе Деспић, Иван Негришорац и Ђорђо Сладоје, а 24. јануара су у Матици српској саопштили да је овогодишњи лауреат Дејан Алексић (Краљево, 1972) за збирку поезије “Бити” коју је објавио Културни центар Новог Сада у едицији “Анаграм”.
Дејану Алексићу, једном од најдаровитијих српских писаца млађе генерације, награда ће бити уручена на свечаној седници Матице српске 16. фебруара.
Жири је у образложењу навео да је код Алексића уочен „поетички напредак“ и да је наградио његово уметничко сазревање.
„Алексић је показао да поседује изванредну занатску вештину у везаном стиху, а и у слободном, што се показало и у песничкој збирци “Бити”. То је превагнуло да добије “Змајеву награду”, објаснио је жири.

Да је Алексићева поезија вредна објављивања, добро је знао и Ален Бешић, уредник издавачке делатности у Културном центру Новог Сада који је збирку поезије “Бити” уредио и објавио у едицији “Анаграм”.

Дејан Алексић је за досадашње стваралаштво награђиван књижевним наградама “Меша Селимовић“, “Бранко Миљковић“, “Бранко Ћопић“… Подједнако је плодан аутор и литературе за децу. Поред песничких, аутор је десетак књига за децу које су му донеле све значајне награде у тој области. Ради као главни и одговорни уредник издавачке делатности Народне библиотеке “Стефан Првовенчани” у Краљеву.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања