Женски народни хор „Бугарски гласови – Ангелите“ одушевио публику у КЦНС

25/01/2019

Поводом 140 година дипломатских односа Бугарске и Србије, у петак, 25. јануара у Великој сали Културног центра Новог Сада, одржан је концерт женског народног хора „Бугарски гласови – Ангелите“. Пре почетка концерта, Њ. Е. Радко Влајков амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији, састао се са помоћником градоначелника Александром Петровићем и помоћником директора КЦНС Миљаном Козаров.

Концерту који је организован у сарадњи са Амбасадом Републике Бугарске у Србији, присуствовали су Његова екселенција Радко Влајков, бугарски амбасадор у Београду, Александар Петровић, помоћник градонaчeлника Новог Сада и Миљана Козаров, помоћник директора КЦНС.

Уочи концерта, обраћајући се присутнима који су до последњег места испунили Велику салу КЦНС, Петровић је пренео поздраве градоначелника Милоша Вучевића и навео да jе овај хор пронео славу своје земље по целом свету.

– Нови Сад је Европска престоница културе 2021. и Омладинска престоница 2019. и ово је прилика да актуелизујемо преговоре започете пре неколико месеци о успостављању институционалне сарадње између Новог Сада и Пловдива, два друга града по величини у својим земљама – најавио је Петровић.

Његова екселенција Радко Влајков рекао је да је овај концерт договорен у децембру прошле године.

– Овај концерт је бугарски новогодишњи и божићни поклон Новосађанима. Много је симболике на почетку ове наше сарадње са Новим Садом. Сутра, са великим задовољством, учествоваћу на церемонији проглашења Новог Сада Омладинском престоницом Европе. То ће бити важна етапа припреме за 2021. годину када ће ваш прекрасни град бити Европска престоница културе – рекао  је амбасадор Влајков и најавио да ће ове године бити уприличено званично братимљење Новог Сада и Пловдива који већ функционише као Европска престоница културе за 2019. годину.

Потом је кренула звонка песма из грла двадесет лепих и талентованих жена, а на одушевљење новосадске публике. Хор „Бугарски гласови – Ангелите“ којег је као први приватни хор у Бугарској формирала менаџерка Тања Андрејева, више од 30 година има врхунска достигнућа у Бугарској и у иностранству.

На стотине самосталних концерата одржано је у најугледнијим концертним дворанама и катедралама у целом свету – у Европи, Мексику, САД-у, Јапану. Задивили су руску публику у Москви и краљевску фамилију у Холандији и Данској, наступали су приликом уручивања Нoбелове награде у Ослу.

Хор чине жене из различитих етнографских области Бугарске, уникатних гласова. Од почетка 2018. године диригент хора је Катја Барулова која је за изузетно мало времена реализовала успешне концерте и музичке пројекте у Европи.

Прошлог месеца хор је завршио снимање свог 14. компакт диска под називом „Наслеђе“ који је изашао на тржиште пре неколико дана.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања