„Жена која плаче“ – Промоција књиге Сое Валдес

19/09/2014

– Инспирација за писање романа била ми је Дора Мар, њен несвакидашњи таленат за фотографију и невероватно јака љубав према Паблу Пикасу. Занимао ме је њен однос са великим сликаром. Истражујући његова дела увидела сам колико је ова жена посебна и занимљива, а истовремено велика уметница, фотографкиња и сликарка. Интересовао ме је њен живот, не само у периоду док је била са Пикасом, већ пре и после тога – објаснила је Сое Вадлес на промоцији књиге „Жена која плаче“, у пуном клубу „Трибина младих“ новосадског Културног центра.
Ауторка је други пут у посети Новом Саду. Након гостовања на „Просефеста”, публика се одушевила, па је Сое Валдес одлучила да Новосађанима представи своју најновију књигу коју је превела Бојана Ковачевић Петровић. Иако је роман заснован на десeтогодишњој вези коју је главна јуњакиња имала са Паблом Пикасом, и на начину на који се предала тој љубави, ауторка је новосадској публици објаснила да роман треба да се чита истим жаром као када се гледа серија Пикасових портрета Доре Мар.
– Пикасо није био једини који је сликао Дору Мар. То је чинио и Ман Реј, и на основу те слике, Пикасо се заљубио у њу. То је био сасвим посебан свет, који је живео у једној специфичној, много тешкој епохи, јер је тада почињао шпански грађански рат. Ја сам желела да кроз једно кружно огледало прикажем епоху тридесетих година у којој је Дора Мар живела своју младост, да покажем њен живот са Пикасом и пресликам га на свој живот. Уједно, желела сам да прикажем каква је Куба данас и да уз једну игру огледала и приказивање више епоха, заокружим ову сложену причу – рекла је Валдес, додавши да ова књига садржи и пасаже њеног живота.

Роман је о животу Доре Мар, надреалисткиње и уметнице коју је красио велики таленат све док у њен живот није ушао Пабло Пикасо. Четрдесет година након смрти генија из Малаге, Сое Валдес прониче у душу жене која је била спремна на све зарад љубави, и дарује нам проницљив и узбудљив роман о страсти која нема границе. Између призора Кастрове Кубе и паришког егзила, Сое до танчина описује величанствене надреалистичке фотографије Доре Мар и сликовито предочава врлине и мане једног од највећих генија свих времена, Пабла Пикаса.
Ауторка читаоце води кроз несвакидашњу приповест о животу Доре Мар, од окружења покрета који је снажно обележио тридесете године 20. века до венецијанских канала и улица у којима је главна јуњакиња провела последње дане у јавности. Љубавница, муза и напослетку жртва великог уметника, Теодора Марковић, одлази на путовање у Венецију које ће представљати преломну тачку у њеном животу. По повратку у Париз, повући ће се у самоћу и заувек затворити у свој стан. Пабло Пикасо се истовремено дивио и несвакидашњој лепоти и таленту које је поседовала Дора, али је био и љубоморан на исте, и управо због тога почео је да је мучи и кињи, а љубав према њој претворила се у тортуру и агресивност. Кроз уметност, а преко љубави Пикасо је на својим сликама, на којима је Дора Мар, приказао патњу и бол, а његова дела су постајала све већа енигма и убедљивија.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=s1soqKJPBm4[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gKrxjPPV5VI[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања