Зелена дебата-„ Животна средина – ПОЛИТИКА БЕЗ ЗАШТИТНИКА “

24/03/2017

У оквиру циклуса „ Зеленa Дебатa“, трибина „ Животна средина – ПОЛИТИКА БЕЗ ЗАШТИТНИКА “, биће одржана у понедељак 27. марта у 18 часова у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и модератор је Данило Копривица, а на трибини ће поред аутора говорити: проф. др Виктор Тил, радиолог,  Ружа Хелаћ из удружења „Војвођанска зелена иницијатива“ и Милица Алавања из „Зелене патроле“ мобилне групе за превентивно и брзо еколошко реаговање.

„Зелена дебата“ је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

  На овој сесији, говоримо о значају политике заштите животне средине али и о нелогичности, захваљујући којој, важност овог питања има једва симболичан одраз у политичким кампањама и програмима. Како раније, тако и током актуелне изборне кампање.

    Најпре се упознајемо са важношћу Поглавља 27. , које се односи на животну средину. Иако због озбиљности и атрактивности неких других тема, на први поглед делује да је у питању не превише сложена област, коју ће бити лако затворити, познаваоци материје знају, да је то велика заблуда. Ако ништа друго, зато што се готово једна трећина укупног законодавства ЕУ, односи на животну средину.

    проф. др. Виктор Тил је радиолог и најпре ће говорити о потреби едукације грађана у вези  медицинског зрачења али и о проблемима здравствене политике везаним за Поглавље 27.

     Ружа Хелаћ из „Војвођанске зелене иницијативе“, између осталог, изнеће свој став да су грађани, као појединци, у већини, много свеснији и одговорнији, него што су то надлежне установе и организације.

     Милица Алавања из „Зелене патроле“, упознаће нас са низом актуелних примера несавесног понашања и пословања и кршења законских норми, што је у потпуности неспојиво са  ЕУ стандардима.

     На крају, као и увек,  упућујемо предлоге  надлежнима, са циљем да се утиче на одлуке на локалном нивоу али и на законска решења, којима се преузима одговорност за свеукупан одрживи развој друштвене заједнице.

     Упознајемо се,  дебатујемо, умрежавамо идеје и снагу и премрежавамо Нови Сад на новој сесији Зелене дебате.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања