Зелена дебата: трибина ”Животна средина – ПОЛИТИКА БЕЗ ЗАШТИТНИКА”

27/03/2017

У оквиру циклуса ”Зеленa дебатa”, 27. марта 2017. године, одржана је трибина ”Животна средина – ПОЛИТИКА БЕЗ ЗАШТИТНИКА”, аутора и модератора Данила Копривице. „Зелена дебата“ је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

Поред самог аутора на трибини су говорили и проф. др Виктор Тил, радиолог, Ружа Хелаћ из удружења ”Војвођанска зелена иницијатива” и Милица Алавања из ”Зелене патроле”, мобилне групе за превентивно и брзо еколошко реаговање. Теме о којима се дебатовало јесу спровођење поглавља 27 – радиоактивни громобрани, штетно зрачење у медицинске сврхе, свест грађана о еколошким проблемима и друге.

Став свих учесника, на самом почетку, јесте да се у политичким кампањама слабо заступа политика односа према животној средини. Ружа Хелаћ сматра да је за овако нешто потребан велики новац, велика улагања и велика одговорност. Евидентно је да еколошких тема у политици скоро нема. Милица Алавања мисли да овај проблем јесте велик, али да он из дана у дан добија још шире размере уместо да буде супротно.

Поменуто је поглавље 27 – „Животна средина и климатске промене“, које Србија треба да усвоји, а по речима Данила Копривице „чека нас права голгота” јер у наредних 25 година треба усвојити 700 прописа и инвестирати 10 милијарди евра како би се решили актуелни проблеми. Ипак, постоји шанса да се конкурише за кохезионе фондове који су доступни само земљама Европске уније. Чињеница је да Србија и њени грађани тај новац немају, тако да се мора наћи одговарајући модус који ће овај проблем решити. Овај проблем не тиче се само екологије већ и целокупног начина живота. Истакнути су и разлози због чега се слабо о овим проблемима говори у јавности и по анкети спроведеној међу младима долази се до два кључна разлога: наведене теме нису довољно медијски атрактивне (45%) и тај да политичари беже од њих како се не би замерили крупном капиталу. Милица Алавања из ”Зелене патроле” напоменула је да је код грађана пробуђена свест о овој теми и да они пријављују проблеме корупције који за последицу имају загађење животне средине. Ружа Хелаћ се сложила да су ово битне теме и веома велики и атрактивни проблеми, али да медији и новинари не смеју да их објављују. Напомиње како су главни разлог за тај медијски јаз, корумпираност и лажна хуманитарна дела. „Данас је маркетинг једно, а стварност је ипак другачија”, истакла је Хелаћева.

Професор др Виктор Тил говорио је о штетним зрачењима у медицинској пракси. Анкета спроведена међу младима показује да је опште мишљење такво да се најопаснијом сматра магнетна резонанца. Овакво мишљење је доктор оповргао, констатујући да  ЦТ-ом долази до највеће количине зрачења, а да сама магнетна резонанца као и ултразвук нису штетни. Данило Копривица на ово додаје да у Србији још увек не постоји радиолошки картон којим би се водила евиденција о оваквим прегледима.

Према мишљењу учеснице трибине, Руже Хелаћ, грађани Србије имају свест и знање, поштују законске процедуре али постоји спрега између доносилаца одлука и медија, који су једна од битних карика у решавању проблема. Такође, Копривица додаје да свест постоји, али да многи грађани политику користе као алат да би решили лични проблем, стога проблем личног треба подићи на проблем колективног.

На крају, сви учесници трибине су се сложили да је неопходно стварање институције Заштитника животне средине, са пуним струковним и логистичким капацитетом, као и бирање Омбудсмана природе. Иако ово делује као превише администрације и бирократије мора постојати неко ко ће брзо и ефикасно решавати спорна питања заштите животне средине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања