ЗДРАВКО ОДОРЧИЋ-ЉУБАВНА ПОЕЗИЈА „ЧУВАМ ТЕ ИСПОД КОЖЕ“

20/04/2015

Посвета жени, бићу као таквом

 

Културни центар Новог Сада, у сарадњи са Хрватским Културним центром, организовао је Вече поезије на Трбини Младих, а повод је била збирка љубавне поезије Здравка Одорчића „Чувам те испод коже“. Осим аутора, поезију су читали Драгољуб Селаковић и песникови пријатељи.

Преведена на више од десет језика, песма „Чувам те испод коже“ прочитана је посетиоцима на мађарском,  арапском и македонском, као и на српском језику. Драмски писац, редитељ, романописац и песник Здравко Одорчић ову збирку прирпемао је пуне две године, и како каже велика му је част што је имао прилику да своје песме и збирку представи и у Новом Саду.

– Асоцијација под називом „Култура снова“ повезује песнике широм некадашње Југославије, уз помоћ ње песници имају прилику да се представљају у читавом региону, па тако и у Србији. По први пут моја збирка песама данас се представља у Културном центру Новог Сада. Ова збирка песама представља једну врсту посвете, жени као бићу – рекао је аутор.

Главни јунак у књизи заљубљује се после дужег периода, те почиње да проучава женско биће. Он пише песме непознатој жени коју до сада није упознао, и кроз песме јој поручује да ће је чекати и да ће се једног дана срести, можда у другом свету или пак димензији.

Здравко Одорчић рођен је у Осјеку 1951.године. Написао је 12  драма од којих је девет извођено у разним позориштима. Концертно је извођена драма „Затворске цимерце“ у КИЦ-у Загреб. У Осијеку 1992. године оснива  прво приватно позориште у Хрватској.  Своје представе је и режирао, те је сарађивао са низом великана хрватског глумишта, од Фабијана Шоваговића и Пере Квргића до Марије Кон, али и глумцима млађе генерације као што су Велимир Чокљат, Јасна Одорчић и Горан Гргић, Саша Аночић и други. Урадио је неколико позоришних  драматизација, које је и режирао.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања