Здравко Мићановић гост 35. „Арт Ексклузивa“ у КЦНС

18/11/2019

У понедељак 18. новембра у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада одржан је „Арт Ексклузив“, 35. по реду. Гост серијала био је Здравко Мићановић – графички дизајнер, илустратор, карикатуриста и бивши професор на Факултету примењених уметности у Београду – предмет Плакат, а медијатор Дору Босиок – графички дизајнер.

На почетку, Дору Босиок евоцирао је успомене о познанству са вечерашњим гостом „Арт ексклузива“.

–  Здравка познајем од 1992. године када смо заједно радили у Saatchi & Saatchi као арт директори. Од тада, свако је кренуо на своју страну и сада смо у пензији – казао је Босиок.

Здравко Мићановић поздравио је новосадску публику и затим поделио искуство које се таложило годинама: презентацију о томе како је из стрипа ушао у плакат и како је стрип после поново постао веома интересантан и занимљив, али из једне друге перспективе. Презентација је великим делом омеђена тачкама у којима је битан Нови Сад.

–  Моје прво професионално представљање било је званично у Новом Саду везано за стрип. Било је речи о једном југословенском скупу о стрипу који је организовао „Маркет принт“ у склопу издавачке куће „Форум“ – објаснио је Мићановић додавши једну интересантну чињеницу да је назив тог скупа преузет од назива његовог дипломског рада на Академији коју је завршио годину дана пре тог догађаја.

Професионални деби у Новом Саду омогућио је Мићановићу да почне да размишља и о практичном раду на стрипу.

У наставку вечери, Мићановић је говорио о другој тачки (плакату) везаној за презентацију која је представљена публици.

–  На самосталној изложби плаката у Новом Саду у галерији „ИТД“ 2012. године изложио сам плакат, за мене изузетно значајан и веома битан у мом даљем раду. Од тог тренутка, он ме је увео у теоретска промишљања. Плакат је игром случаја продат – казао је Мићановић.

Здравко Мићановић дипломирао је 1977. године на Академији ликовних уметности у Сарајеву на Одсеку за сликарство, а магистрирао 1998. на Факултету примењених уметности у Београду, област Графички дизајн – плакат.

Добитник је годишње награде Saatchi & Saatchi за визуелни идентитет (1992). Од 2004. до 2018. године радио је као професор на Факултету примењених уметности, предмет Плакат.

Активности и области интересовања су му: графички дизајн – плакат (практични и теоретски рад) и цртеж као ликовна дисциплина (илустрација, карикатура, стрип).

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања