„ЗАВРШНА РЕЧ“ ТОМЕ ФИЛЕ ПРЕД ПРЕПУНОМ ТРИБИНОМ МЛАДИХ

28/11/2018

У среду 28. новембра, у клубу „Трибина млaдих” Културног центра Новог Сада, уприличена је промоција књиге „Завршна реч” Томе Филе, једног од најугледнијих и најпознатијих српских адвоката, специјалисте за крвне деликте и првог адвоката кога је ангажовао Хашки трибунал непосредно по свом оснивању.

Ова аутобиографска књига, у издаваштву Вукотић Медиe из Београда, узбудљива је и драматична адвокатска исповест, судски досије и галерија веома разноврсних клијената и фреска времена од пола века.

У „Завршној речи“ су случајеви Слободана Милошевића, Јованке Броз, Жарка Лаушевића, Борке Вучић, Николе Шаиновића, Шефке Хоџић, хашких осуђеника, убица и криминалаца, невиних и кривих…

На почетку обраћања бројној новосадској публици, Фила је казао да је адвокатска професија незгодна, тешка и често супротстављена политици.

    – Често ме питају шта је најтеже. Верујте, најтеже је бранити оног ко није крив, а најлакше је када браните кривог човека – рекао је Фила и открио да је књигу „Завршна реч“ написао 2015. године када је одлучио да више неће ући у суд, јер га његова професија више није радовала.

У својој каријери „бранио“ је око хиљаду људи окривљених за убиства. Каже да су то страшне животне приче, имају последице по људе, али правно су то једноставни случајеви. Онда му је то постало досадно, па је „бранио“ учеснике свих авионских катастрофа које су се десиле у историји Југославије. Његов отац, чувени адвокат Филота Фила, противио се томе сматрајући да његов син не зна ништа о авионима, осим да купи карту. Али, он је решио да истражи ту и још многе области у својој дугој каријери.

    Порука младим генерацијама овог врсног адвоката гласи: морају да буду добро информисани, да знају више од тужиоца и од судије, да му „уђу“ у мозак, почну да размишљају као они и да онда траже решење за случај. Други предуслов је велики рад и непрестано учење.

    – То подразумева читати класике попут Достојевског, ићи у позориште, учити од глумаца, јер адвокат не сме дозволити да му се „чита“ с лица. Такође, препорука је дружити се са новинарима, најбоље се од њих научи, то су веома радознали људи и свашта знају. Важно је придобити јавно мњење, али и познавати политику, али се њоме не бавити. Она вас може унапредити, али ће вас и најурити – препорука је Томе Филе.

Када је 1996. године као први адвокат позван у Хаг, брзо је схватио да су њихови критеријуми нижи од оних које имају   национална правосуђа.

– Бавили су се и преварама. Они имају задатак да „покрију територију“ и да за сваки сегмент некога осуде. Када сам одлазио из Хага, рекао сам им да ћу се вратити да им угасим светло. Сада Јовицу Станишића и Френкија Стаматовића бране адвокати из моје канцеларије. То је последњи случај, што значи да ћу одржати реч – рекао је на крају Фила, а потом одговарао на бројна питања публике.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања