ZAVRŠENA  DRUGA KONFERENCIJA O REGIONALNOJ STABILNOSTI U KCNS

08/06/2018

U punoj sali Kluba „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada  danas, 8. juna 2018. godine, održana je  druga Konferencija o regionalnoj stabilnosti.

Konferencija, koju je idejno osmislio direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović, a otvorio član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, privukla je brojnu publiku koja je želela  da o dobrosusedstvu i saradnji u regionu čuje stavove uglednih učesnika sa bivšeg prostora SFRJ.

Učesnici ovog svojevrsnog okruglog stola bili su: ugledni hrvatski istoričar Hrvoje Klasić, profesor Beogradskog univerziteta dr Dejan Vuk Stanković, direktor „Foruma za etničke odnose“ dr Dušan Janjić, bosansko-hercegovački diplomata i novinar Zlatko Dizdarević i katolički teolog i istoričar Goran Šarić iz Rijeke. Moderator je bila dr Dunja Demirović.

Svodeći zaključke tročasovne debate, istoričar Hrvoje Klasić izrazio je bojazan da nijedna država, proistekla iz nekadašnje SFRJ, ne može da bude važan spoljni faktor „jer nismo uređeni i stabilni iznutra“.

–  Da bismo mogli snažno gledati na spoljni svet jedno od rešenja je da se regionalno na razne načine udružimo, a pritom ne mislim na političko ujedinjenje. Hrvatska može imati mnogo dužu granicu sa Mađarima, ali ja ću radije slušati muziku iz Srbije, čitati srpske knjige kao i one iz Bosne i Hercegovine. Dakle, mi moramo nastupiti zajedno, jer jedino tako ćemo igrati neku značajniju ulogu na evropskoj, pa i na svetskoj političkoj sceni – rekao je Klasić.

Po mišljenju beogradskog profesora Dejana Vuka Stankovića, stabilizacija prilika može se uspostaviti putem evrointegracija do kojih, međutim, nećemo doći dok se ne reše nacionalni konflikti o razgraničenju između Srbije i Hrvatske i Srbije i Bosne i Hercegovine.

    – Najteže pitanje u ovom trenutku u regionu je pitanje Kosova i Metohije. Dok se to pitanje ne reši, bilo kakav pokušaj da se iskorači van zemlje sa više nego skromnim suverenitetom biće jako težak – rekao je Stanković i dodao da je vrlo poželjno da se prave regionalne inicijative, ali da za sada nema na svim stranama  ravnomerno raspoređene dobre volje za tako nešto.

Katolički teolog i istoričar Goran Šarić smatra da velike sile na našem prostoru „igraju svoju igru“, a da svi mi na bivšem jugo-prostoru treba da kupujemo vreme i da ne pristanemo da budemo moneta za potkusurivanje velikim silama.

            – Ne smemo da dozvolimo da naši međusobno nerešeni odnosi dovedu do novog rata. Jer, imali smo bratstvo i jedinstvo koje nije rešilo ništa, imali smo rat koji, takođe, nije doneo nikakvo rešenje. Neka treće iskustvo bude pokušaj saradnje utemeljene na zajedničkim interesima – poručio je Šarić.

Bosansko-hercegovački novinar i diplomata Zlatko Dizdarević konstatovao je na kraju Konferencije da od SFRJ, Tita i one politike do danas „mi smo svi beznačajan faktor u svetskoj politici, odnosno, bitni smo samo toliko koliko smo njima važni“ .

– Ne postoji u svetskoj globalnoj politici ništa jače od zajedničkih interesa prema malim narodima. To su realnosti, a njima se možemo suprotstaviti samo pronalaženjem vlastitog digniteta i pronalaženjem zajedničkog interesa na ovom prostoru – preporuka je Dizdarevića.

I za dr Dušana Janjića najteže političko pitanje u regionu je Kosovo i Metohija. On je istakao da bi bilo dobro ako u nastavku pregovora dobijemo vest da su se srpska i albanska strana dogovorile o osnovama Statusa.

 – Ako se to dogodi, moći ćemo da kažemo da smo ušli u jednu fazu stabilnosti, da se otvara mogućnost i za druge dijaloge od jeseni. Moja prognoza, znajući interese i Beograda i okoline, je da bi to trebalo raditi tek kada budu završeni razgovori EU u vezi sa Bregzitom, kako bi bilo potpuno jasno ko je sve u „igri“ – zaključio je dr Janjić.

Na kraju, objedinjeni zaključci druge Regionalne konferencije mogli bi se sažeti u ovih nekoliko rečenica: da bismo uspostavili mir, saradnju i dobrosusedstvo kojem težimo, svi se moramo suočiti sa prošlošću i učiti iz vlastitih grešaka. Potrebno je, pritom, da insistiramo na kohezionim elementima koji povezuju sve nas koji živimo u ovom regionu.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja