Завршена 8. Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд

21/07/2018

Веома посећеним завршним концертом професора и полазника, осма Летња џез академија Нови Сад – Дортмунд успешно је приведена крају вечерас, 21. јула 2018. године, у Клубу  „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Овај интернационални музички догађај заједнички је пројекат братских градова Новог Сада и Дортмунда, а Културни центар Новог Сада организовао га је у сарадњи са Музичком школом „Исидор Бајићˮ.

У раду академије, која је почела 14. јула, учествовала  су 82 полазника из Новог Сада, Београда, Сомбора, Суботице, Зрењанина, Вршца, Шапца, Ваљева, Панчева, Сплита, а њих десеторо дошли су из Дортмунда.

Сви они заједно, у добром расположењу и незаборавном дружењу, имали су прилику да бесплатно усаврше своје музичко знање. Неки од њих се већ више пута враћају на ову академију, а они који су до пре осам дана свирали један или два инструмента, научили су овде да користе још неколико.

Уочи вечерашњег завршног концерта, уредница музичког програма у Културном центру Новог Сада, Весна Каћански, казала је да је осам дана, колико је трајала осма Џез академија, протекло брзо у непрестаном учењу и музицирању, приређена су три „џем сешна“ и један концерт, а гости су имали времена да посете Петроварадинску тврђаву и да разгледају Нови Сад.

Еминентни професор, педагог и саксофониста Уве Плат из Дортмунда, имао је вечерас, на растанку, само речи хвале за организаторе и учеснике академије.

 – Можда џез није најпопуларнија музика на свету, али је свакако један од најважнијих „језика“ зато што га можемо свирати било где, сами или са другима, па чак и без инструмената, само пуцкетањем прстију – казао је професор Плат и изразио наду да ће академија окупити више од стотину џезера.

 Потом су се Плат, његових осморо колега и њихови ученици џеза латили инструмената и почео је незабораван завршни концерт. Млади џез музичари, пред одушевљеном публиком, самоуверено су показали свој таленат и своје знање у области џез музицирања које су стекли током овогодишње академије. Концерт који је трајао готово два сата, новосадска публика поздравила је дугим аплаузима.

Судећи по добром расположењу и емотивном растанку, професори, полазници и публика, с великим нестрпљењем чекају наредно лето како би се дружили на деветој по реду Летњој џез академији Нови Сад – Дортмунд.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања