ЗАВРШЕН 18. ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ И НЕЗАВИСНОГ ФИЛМА “ЕУРО – ИН ФИЛМ”

29/12/2014

Више од три стотине остварења за љубитеље седме уметности

 

  Спуштена је завеса на овогодишњи осамнаести Фестивал европског и независног филма “Еуро-ин филм”, а последњег дана публика је, између осталог, имала прилику да на Трибини младих присуствује вечери посвећеној Славују Хаџићу на којој су се приказивали филмски инсерти и где је најављена монографија о овом филмском раднику. Такође, у великој Сали КЦНС приказано је остварење “Магија пута” у коме су сценаристи и редитељи Бранислава Ловре и Милан Лисица, и сниматељи Даниел Тоадер и Александар Ливада на посве другачији начин, у неколико минута, приказали причу о једној породици која воли да путује и дружи се, а да притом за све то не издваја превише новца.

Пре почетка пројекције присутнима се обратио уредник филмског програма КЦНС Ђорђе Каћански рекавши да овај филм прича више од једне приче.
-Нама је заиста драго што смо још прошле године почели традицију прављења филмова у нашој продукцији и што се она наставља. Ови млади људи су и лане снимили један филм о нашем граду, који је сасвим другачији од свих раније виђених остварења. И сада су нас изненадили са веома занимљивом темом која говори о нашој малој суграђанки – рекао је Каћански, додавши да је у протеклих 25 дана Фестивала приказано више од 300 филмова, што је највећи број пројекција на једној оваквој манифестацији у нашој земљи.

  Филм „Магија пута“ говори о новосадској породици, а главна јуњакиња је њихова ћерка, која воли да путује са мајком и то успева са веома мало новца . Она је још од малих ногу све слободно време провела обилазећи Јужну и Северну Америку, али и неке европске дестинације. Милан Лисица, један од аутора филма, захвалио се публици која је дошла да погледа њихово остварење, и рекао да оно описује породицу која на другачији начин васпитава своје дете, показује како са мало новца можемо да видимо много тога, како можемо да упознамо разне људе који нам постају пријатељи, и да видимо како остатак планете живи.

На вечери посвећеној Славују Хаџићу било је много његових колега, пријатеља и сарадника који су евоцирали успомене на њега, а догађају је присуствовала и Славујева супруга Мирјана Хаџић.
-Веома ми је драго што је вечерас уприличен омаж Славују, првом човеку документарног филма у Војводини и првог филмског новинара у историји Србије. У време када то нико није радио он је био и новинар и сниматељ, а касније филмски сниматељ и редитељ-рекла је Мирјана.
Славујев дугогодишњи пријатељ и сарадник, чувени фотограф Боривој Мирослављевић истакао је да су се он и Славуј познавали још од гимназијских дана, а да су се касније дружили у фото и кино клубу „Бранко Бајић“
-Фотографија нам је била основно интересовање, али смо желели и нешто више – „живу слику“, па само настојали да се бавимо и филмом. И он и ја смо, на неки начин, у томе нашли животни позив. За нас је то у почетку била права атракција јер у то време није било друге врсте забаве, а рад са фотографијом и филмом је за нас био откривање мистерије која је настајала негде у мрачној комори-рекао је Миросављевић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања