Завршен циклус „Полемике Милоша Црњанског“

06/04/2016

Последње предавање у оквиру циклуса „Полемике Милоша Црњанског“ одржано је 5. априла на Трибини младих Културног центра Новог Сада. Професор доктор Мило Ломпар је пред пуном салом говорио на тему „Полемика са Крлежом као синтеза полемике са грађанском и левичарском интелигенцијом“.

Мило Ломпар
Мило Ломпар

– Однос Црњанског и Крлеже је био комплексан, он се прелама кроз њихове међусобне дотицаје, али и кроз различите уметничке сензибилитете и политичке афинитете. Кроз анализу њиховог односа према Шантићу покушао сам да реконструишем основне разлике међу њима. Та њихова полемика из 1924. године, које је у суштини политичка, показује, заправо, специфичну усамљеност Црњанској у укупном друштвеном миљеу међуратног периода, а у исто време Крлежину снажну везаност за левичарску оријентацију унутар тог времена. Сама полемика има темпераментан лични слој, али дубински гледано она осликава сукобе важних идејних струја тог времена, да би показала специфични егзистенцијални положај Црњанског у српској култури, положај самотника – рекао је Ломпар.

Он је додао да су полемике Црњанског веома дуго биле табу у нашој јавности јер су неки од актера тих полемика били у положају, након Другог светског рата, да монополишу њихов смисао. Овим предавањима, како је истакао, желео је да покаже друштвено политичку, па и уметничку еволуцију друштвеног положаја Црњанског у међуратној књижевности, генезу његовог кретања кроз лавиринте југословенства, све до извесног одмака услед увиђања трошности самог подухвата, до померања ка нечему што се само понекад оглашавало као српско становиште.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rCn4qBpdHKI[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања