ЗАУЗМИ ПОЗУ, ЧИТАЈ ПРОЗУ СА ЈАСМИНКОМ ПЕТРОВИЋ!

18/10/2016

 На Трибини младих Културног центра Новог Сада у четвртак, 20. октобра 2016, у 12 часова биће одржана промоција књиге Јасминке Петровић „Лето када сам научила да летим“ у издању Креативног центра.

Разговор са ауторком водиће ученици основних школа: „Јован Поповић“, „Јован Јовановић Змај“ и „Ђорђе Натошевић“. Програм уједно представља прво у низу дружења основаца са писцима за децу у оквиру стандарних програма Међународног фестивала прозе – “Prosefest”, у којима су до сада учествовали новосадски гимназијалци. На тај начин и млађи ученици имаће прилику да се упознају са прозним стваралаштвом ван њиховог редовног школског програма, те да остваре живи контакт са својим омиљеним писцима.

Награде:

jasminka

НЕВЕН                      ПЛАВИ ЧУПРАК

  ДОСИТЕЈЕВО ПЕРО      ГАШИНО ПЕРО

О књизи

Написала Јасминка Петровић

Илустровао Добросав Боб Живковић

Одлазак на море с баком у посету код друге баке свакако не звучи као летовање из снова једне тинејџерке. А када се све дешава на Хвару, где не познајеш никог и не разумеш речи и обичаје, па ни зашто твоја бака плаче при сусрету са сестром, летовање почиње да личи на кошмар. Главна јунакиња Софија повлачи се у књиге, музику и сањарење у нади да ће јој тако брже проћи време. Али лето је пуно изненађења и Софија полако открива да и у малом месту има људских прича достојних романа, а да се некад с баком и рођацима које једва познајеш може лепше испричати него с најбољом другарицом из одељења. Најзад се може десити и да тамо одакле си само желео да одлетиш, пожелиш да се вратиш поново. Уз карактеристичну мешавину хумора, живописних ликова и аутентичног приказа људског искуства, Јасминка Петровић у овом роману пружа поглед на последице претходних деценија из перспективе данашње генерације младих, али истовремено се бави и универзалним темама одрастања, пријатељства и породице, у којима ће се вероватно препознати сваки млади читалац или читатељка.

 

О ауторки

  Јасминка Петровић (1960) студирала је шпански језик и књижевност. Написала је више од 30 књига за децу и младе (Школа, Ово је најстрашнији дан у мом животу, Од читања се расте, Породица, Бонтон, Да ли сте ви жаба?, 35 калорија без шећера, Дугина долина…). Њене књиге преведене су на двадесет пет језика, а неке од њих су и драматизоване у позориштима за децу у Београду, Сарајеву, Загребу и Стокхолму. Јасминка Петровић је била уредник тинејџерске емисије на радију. Писала је за многе часописе (Тик-Так, Велико двориште, Хупер, Политикин Забавник). Уређивала је National Geographic Junior на српском језику. Учесник је у различитим програмима и пројектима који подстичу дечју машту и стваралаштво. Са удружењем „Крокодил“ организује књижевни фестивал за децу „Крокодокодил“. Сценариста је дечје серије „Кукурику шоу“ (РТС). Један је од оснивача Покрета за побољшање културе за децу и младе „Ура култура“. Инспирацију проналази у разговорима с децом. Велику подршку добија од породице, родбине и пријатеља. Воли јесен, море и ветар.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања