Započet ciklus predavanja „Polemike Miloša Crnjanskog“

24/03/2016

Predavanjem „Polemika sa SKZ. Crnjanski i građanska inteligencija“ koje je održano 22. marta započet je ciklus pod nazivom „Polemike Miloša Crnjanskog“. Autor predavanja je profesor doktor Milo Lompar sa Filološkog fakulteta u Beogradu.

Boško Milosavljević i Milo Lompar
Boško Milosavljević i Milo Lompar

Na prvom predavanju, pored profesora Lompara govorio je i Boško Milosavljević iz izdavačke kuće „Bernar“ koji je izrazio veliko zadovoljstvo što učestvuje u programu čija je tema veliki srpski pisac Miloš Crnjanski.

-Želim da se zahvalim Kulturnom centru Novog Sada, profesoru Lomparu i svima koji su došli. „Crnjanski je naveći pisac srpskog jezika od kada se njime govori i piše.“ Te reči nisu moje ali verujem u njih. Ova tema je specifična i stručna, a upravo je profesor doktor Milo Lompar neko ko je veliki deo svog života i rada posvetio Milošu Crnjanskom – rekao je na početku izlaganja Boško Milosavljević.

Milo Lompar, srpski istoričar književnosti, filozof, profesor i predsednik Zadužbine Miloš Crnjanski, na početku svog izlaganja objasnio je šta su to polemike.

-Kada govorimo o plemici mi moramo uvek da vodimo računa da je reč o nečemu što u korenu reči podrazumeva rat. Polemika nije nešto što samo vidimo. To je nešto što otkrivamo u vremenu. Imamo više vrsta polemika, nekada su one oko sveta ideja, nekada oko centralnih pitanja života, društvenih sistema ili političkih odnosa. A nekad su oko nečeg mnogo tananijeg i neuhvatljivog.

Sledeće predavanju okviru ciklusa biće održano 29. marta u 19 časova na Tribini mladih, tema je „Polemika sa Nolitom. Crnjanski i levičarska inteligencija“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wWkbqtPpm_k[/youtube]

Foto: Ružica Berber

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja