Започет циклус предавања „Полемике Милоша Црњанског“

24/03/2016

Предавањем „Полемика са СКЗ. Црњански и грађанска интелигенција“ које је одржано 22. марта започет је циклус под називом „Полемике Милоша Црњанског“. Аутор предавања је професор доктор Мило Ломпар са Филолошког факултета у Београду.

Бошко Милосављевић и Мило Ломпар
Бошко Милосављевић и Мило Ломпар

На првом предавању, поред професора Ломпара говорио је и Бошко Милосављевић из издавачке куће „Бернар“ који је изразио велико задовољство што учествује у програму чија је тема велики српски писац Милош Црњански.

-Желим да се захвалим Културном центру Новог Сада, професору Ломпару и свима који су дошли. „Црњански је навећи писац српског језика од када се њиме говори и пише.“ Те речи нису моје али верујем у њих. Ова тема је специфична и стручна, а управо је професор доктор Мило Ломпар неко ко је велики део свог живота и рада посветио Милошу Црњанском – рекао је на почетку излагања Бошко Милосављевић.

Мило Ломпар, српски историчар књижевности, филозоф, професор и председник Задужбине Милош Црњански, на почетку свог излагања објаснио је шта су то полемике.

-Када говоримо о племици ми морамо увек да водимо рачуна да је реч о нечему што у корену речи подразумева рат. Полемика није нешто што само видимо. То је нешто што откривамо у времену. Имамо више врста полемика, некада су оне око света идеја, некада око централних питања живота, друштвених система или политичких односа. А некад су око нечег много тананијег и неухватљивог.

Следеће предавању оквиру циклуса биће одржано 29. марта у 19 часова на Трибини младих, тема је „Полемика са Нолитом. Црњански и левичарска интелигенција“.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wWkbqtPpm_k[/youtube]

Фото: Ружица Бербер

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања