ŽAK TARDI: “PROKLETI RAT!” U KCNS

12/12/2014

Užasi Velikog rata u stripu

 

  Izložba “Prokleti rat!” koja nosi naslov mitskog albuma francuskog strip autora Žaka Tardija otvorena je sinoć u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada , pred mnogobrojnim Novosađanima koji cene ovu vrstu umetnosti. Ovaj strip album je 2009. godine objavila izdavačka kuća “Kasterman”, i on je doživeo veliku uspeh u Francuskoj i Evropi. Rezultat je saradnje između crtača Žaka Tardija i scenariste Žana Pjera Vernea, istoričara stručnjaka za Prvi svetski rat. Album se bavi običnim ljudima koji su učestvovali u Velikom ratu.

Direktor Kulturnog centra Novog Sada Andrej Fajgelj rekao je da se Tardi temom Prvog svetskog rata bavi 40 godina, i da je to njegovo zanimanje za ovu temu kulminiralo  ovim strip albumom.

-Strip je svedena forma umetnosti koja komunicira malim slikama i kratkim tekstovima, što je idealno za jasne i duboke poruke. Najbolje arhetipe prenose oni književni umetnički oblici koji su bliski deci poput priča, bajki i stripova. Crteži koji su pred vama i radnja stripa su na papir preneli duboko osećanje koji mnogi Evropljani nose u srcu. To osećanje je zapravo poruka da ne želimo rat, i u njoj se ogleda veličina ovog stripa. Do tog zaključka nismo došli lako i ne treba da dozvolimo da ga zbog dužine vremena izgubimo-naglasio je Fajgelj.

Direktorka novosadskog ogranka Francuskog institute An Kler Noel istakla je da ovo nije bilo samo otvaranje izložbe, već zapravo i francusko veče jer je nešto kasnije u okviru festival “Euro-in film” počeo poslednji u nizu ovogodišnjih ciklusa francuskog filmskog karavana “Raskršća”.

-Ovo veče je dobar primer naše dugogodišnje uspešne saradnje sa Kulturnim centrom Novog Sada koji nam je veran partner. Izložba predstavlja jedan od poslednjih stripova Žaka Tardija i vrlo je reprezentativan zbog njegovog stava o Prvom svetskom ratu. On se i ranije bavio ovom temom pa se kroz ovaj album može videti razvijanje njegovog odnosa prema tom ratu, gde od jednog hladnog stava prema njemu postepeno ulazi u temu sve dublje, pokušavajući da nam pokaže kakva je taj rat zapravo klanica bila-rekla je Noel.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja