ЖАК ТАРДИ: “ПРОКЛЕТИ РАТ!” У КЦНС

12/12/2014

Ужаси Великог рата у стрипу

 

  Изложба “Проклети рат!” која носи наслов митског албума француског стрип аутора Жака Тардија отворена је синоћ у Ликовном салону Културног центра Новог Сада , пред многобројним Новосађанима који цене ову врсту уметности. Овај стрип албум је 2009. године објавила издавачка кућа “Кастерман”, и он је доживео велику успех у Француској и Европи. Резултат је сарадње између цртача Жака Тардија и сценаристе Жана Пјера Вернеа, историчара стручњака за Први светски рат. Албум се бави обичним људима који су учествовали у Великом рату.

Директор Културног центра Новог Сада Андреј Фајгељ рекао је да се Тарди темом Првог светског рата бави 40 година, и да је то његово занимање за ову тему кулминирало  овим стрип албумом.

-Стрип је сведена форма уметности која комуницира малим сликама и кратким текстовима, што је идеално за јасне и дубоке поруке. Најбоље архетипе преносе они књижевни уметнички облици који су блиски деци попут прича, бајки и стрипова. Цртежи који су пред вама и радња стрипа су на папир пренели дубоко осећање који многи Европљани носе у срцу. То осећање је заправо порука да не желимо рат, и у њој се огледа величина овог стрипа. До тог закључка нисмо дошли лако и не треба да дозволимо да га због дужине времена изгубимо-нагласио је Фајгељ.

Директорка новосадског огранка Француског институте Ан Клер Ноел истакла је да ово није било само отварање изложбе, већ заправо и француско вече јер је нешто касније у оквиру фестивал “Еуро-ин филм” почео последњи у низу овогодишњих циклуса француског филмског каравана “Раскршћа”.

-Ово вече је добар пример наше дугогодишње успешне сарадње са Културним центром Новог Сада који нам је веран партнер. Изложба представља један од последњих стрипова Жака Тардија и врло је репрезентативан због његовог става о Првом светском рату. Он се и раније бавио овом темом па се кроз овај албум може видети развијање његовог односа према том рату, где од једног хладног става према њему постепено улази у тему све дубље, покушавајући да нам покаже каква је тај рат заправо кланица била-рекла је Ноел.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања