Вукашиновић у КЦНС – „Не смемо заборавити 24. март!“

26/03/2018

Tрибина „Истина о 24. марту” одржана je у понедељак, 26. марта, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач, пред великим бројем посетилаца, био је новинар и публициста Милорад Вукашиновић.

 

На почетку трибине, Вукашиновић је казао да нема никакве сумње да је одлука о разарању СРЈ и њеном бомбардовању 1999. године донета у организацијама светске закулисе много година пре њене практичне реализације те да није реч о некаквом ексцесу у политици великих сила, него о вешто осмишљеном плану.

У разумевању онога што нам се дешавало 1999. године, нагласио је даље аутор трибине, веома је важно објаснити шта је заправо та америчка „дубока” држава, које су њене карактеристике и како усмерава токове званичне, видљиве политике.

Један од главних принципа те политике још од 70-их година 20. века је милитаризација светске политике, што је посебно дошло до изражаја управо 1999. године.

– Тада је доведена у питање она стара дефиниција да је „рат продужетак политике другим средствима”. На нашем примеру десило се управо супротно – политика је била у функцији рата, преговора није било, било је само повода да се отпочне злочиначко бомбардовање – објаснио је Вукашиновић.

Да је Северноатлантски војни савез 1999. године био, и још увек јесте, посвећен исцртавању нове политичке географије Европе, самим тим и Балкана, сведоче два важна документа.

– Први документ: „Трећа америчка империја” (1996) републиканца Џејкоба Хајлбруна и демократе Мајкла Линда, говори о две империје које су САД до сада изградиле – првој, која је успостављена ширењем хегемоније на Северну и Јужну Америку, и другој, после 1945. године, када је прекоокеанска велесила своју моћ, од војних база до културе, показала у Западној Европи – објаснио је Вукашиновић, додавши да трећа империја управо настаје на Балкану.

Други документ је чувено писмо немачког дипломате Вилија Вимера упућено канцелару Шредеру са конференције „Балкан и проширење НАТО-а” коју су, крајем априла 2000. године у Братислави, организовали америчко Министарство спољних послова и Спољнополитички институт Републиканске странке.

– Поред закључка о „међународном признању независне државе Косово”, посебну пажњу привлачи сагласност да се „СРЈ налази ван сваког правног поретка, а пре свега изван Завршног документа из Хелсинкија”, којим се, подсетимо се, европским државама гарантовала неповредивост суверенитета и територијалног интегритета – рекао је Вукашиновић.

Садашњи догађаји на Балкану и у Европи само потврђују тезу о дисциплинованом спровођењу закључака токијске седнице Трилатералне комисије из априла 1991. године – закључио је Вукашиновић и навео цитат из Вимеровог писма: „Америчка страна, изгледа, свесна је и спремна да у глобалном оквиру, због остваривања својих циљева, поткопа и укине међународни правни поредак који је настао као резултат Другог светског рата у прошлом веку. Сила стоји изнад права”.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања