Prosefest: Vredne knjige u rukama srednjoškolaca

10/04/2014

 

Povodom 8. Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva “Prosefest” koji Kulturni centar Novog Sadaorganizuje pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, a koji će ove godine početi 23. aprila na Svetski dan knjige, u klubu “Tribina mladih” KCNS održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen festival. Tokom konferencije organizatori festivala podelili su knjige učesnicima festivala, srednjoškolcima iz tri novosadske gimnazije, “Jovan Jovanović Zmaj”, “Isidora Sekulić” i “Laza Kostić”. Učenici će tokom festivala imati priliku da se druže i razgovaraju sa piscima, učesnicima “Prosefest”-a.

 

– Saradnja s mladima predstavlja stvaranje nove generacije edukovanih čitalaca koji će jednog dana postati stvaraoci kulturne politike u našoj državi, a ovaj Međunarodni festival proznog stvaralaštva i organizujemo sa misijom da im učinimo dostupnim, kako vredne knjige, tako i da im omogućimo da razgovaraju sa svetskim i našim piscima. U današnje vreme, čitaoci ne umeju da prepoznaju prave vrednosti u književnosti. Za prethodnih sedam godina koliko organizujemo Festival, 60 autora, polovina iz naše zemlje, polovina iz inostranstva bili su naši gosti, istakao je Nedeljko Mamula, izvršni producent “Prosefest”-a i naglasio da je dvojezičnost inovativna karakteristika festivala.
Knjige autora koji ove godine učestvuju na Festivalu, za srednjoškolce su obezbedili izdavači iz Srbije kao partneri Kulturnog centra Novog Sada. Od Laguninih autora učestvuju Nikola Malović iz Crne Gore, kao i Slobodan Vladušić iz Srbije, aktuelni dobitnik nagrade “Meša Selimović” za knjigu “Mi, izbrisani”; Gradska biblioteka Novog Sada je objavila roman Miroslava Demaka iz Slovačke; Geopoetika je izdavač Gorana Gocića i njegovog NIN-ovom nagradom nagrađenog romana “Tai”; Izdavačka kuća “Plato” je objavila roman Susan Ringel iz Finske; a izdavačka kuća Agora je objavila knjige čak troje učesnika ovogodišnjeg festivala: priča Inez Baranej je objavljena u Antologiji australijske priče, a Agorini autori su i Petar Milošević čiji roman “Tinja Kalaz” je pre dva dana dobio nagradu “Bora Stanković”, kao i Milisav Savić čije su tri knjige objavljene u Agori, uključujući i reizdanje njegovog romana “Hleb i strah” za koji je Savić dobio NIN-ovu nagradu 1991. godine.
U ime izdavača, novinarima i đacima se obratio Nenad Šaponja iz Agore, koji je ujedno i predsednik Organizacionog odbora “Prosefest”-a:
– Ideja festivala od prvog dana je bila dovesti najbolje pisce, pokazati koje su prave književne vrednosti, koje su vredne knjige. Interakcija s učenicima predstavlja inovaciju u skladu s modernim dobom i ja se, kao predsednik Organizacionog odbora zahvaljujem Laguni, Geopoetici, Platou i Gradskoj biblioteci Novog Sada što su, kao i mi u Agori, prepoznali vrednost ove koncepcije “Prosefest”-a i što su poklonili knjige za srednjoškolce i kao partneri nam se pridružili u našoj misiji, zaključio je Šaponja koji je đacima ukratko predstavio i pisce koji dolaze na Festival.

Đake je pozdravio i direktor Kulturnog centra, dr Andrej Fajgelj, koji je posebno istakao vrednost ovog projekta.
– Ono što izdvaja Prosefest je odgovor na jedan konkretan problem. Danas nas često upozoravaju na to da mladi vrlo malo čitaju. Mi živimo u periodu gubitka teksta, a činjenica je da se knjiga kao način komunikacije gubi. Međutim, Prosefest daje priliku mladim ljudima da iznova otkriju knjigu kao sredstvo komunikacije. U doba smrti knjige, učenici postaju čitaoci, a to je dragoceno. Prosefest doprinosi tome da Novi Sad dobije i mlade pisce, a samim tim i nove knjige i nove čitaoce. Na taj način se naša civilizacija bogati u ovim promenama, a vi kroz Prosefest učestvujete u obogaćivanju ne samo nacionalne, već i planetarne kulture.

Direktor Kulturnog centra je zatim učenicima podelio knjige pisaca koji će učestvovati na ovogodišnjem “Prosefest”-u, kako bi se oni, u saradnji s nastavnicima srpskog jezika i književnosti iz pomenutih škola, pripremili za susrete i razgovore s književnicima tokom festivala.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oiS1tEPZ_oI[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=HuLx36zkhoU[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=6iNlAdnNr10[/youtube]

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja