ВОКАЛНА РАДИОНИЦА ДУХОВНЕ МУЗИКЕ ИВАНА МУДИЈА

23/04/2015

 Од мисе Папе Марчела до Џона Таверeна

 

Презентација вокалне радионице духовне музике коју је водио композитор и диригент Иван Муди „Од мисе Папе Марчела до Џона Таверена“ одржана је у свечаној сали гимназије „Јован Јовановић Змај“, пред пуно посетилаца и у сјајној атмосфери.  У догађају је учествовао академски камерни хор, а на програму су била дела Палестрина, Тавенера, Зеса, Адамиса и Перта.

Ово је била радионица са студентима, хорским певачима, тридесетак њих укупно, која је имала главну музичку идеју да се изведе Палестринина Миса папе Марчела, централно дело које је спасло полифонију и, на неки начин, вокалну музику 16. века, а која никад није изведена у Новом Саду. Други део концерта је такође пракса која се више на Западу, него код нас успоставила, а то је ренесансна, стара музика, у комбинацији са новом, па су посетиоци чули четири композиције православних савремених аутора.

Kомпозитор и диригент Иван Муди је рођен у Лондону 1964. године. Студирао је музику и теологију на универзитетима у Лондону (освојивши награду Ројал Холовај 1984. за своју композицију Три поеме Ане Ахматове), Јоенсу и Јорку (где је стекао докторску диплому), где су му предавали Бриан Денис, Сир Џон Тавенер иВилијам Брукс. Живи у Есторилу, Португал, са супругом, певачицом Сузаном Дениз Муди и њихово троје деце, Себастијаном, Софијом и Барбаром. Источно литургијско појање је имало дубок утицај на његову музику, као и духовност и литургије Православне цркве. Његова музика се изводи и емитује широм Европе, у Јапану, САД-у и Јужној Америци.

DSC_5559

 

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања