Виталова награда “Златни сунцокрет” за збирку песама “Скривености” у издању Културног центра Новог Сада

31/01/2018

Виталова награда “Златни сунцокрет” за 2017. годину додељена је Николи Вујчићу за збирку песама “Скривености” у издању Културног центра Новог Сада, саопштио је 31. јануара жири, уз образложење да се награђени аутор “доказује као спретни трагалац за правом речи унутар савремене инфлације говора”.

“Његова поезија је сведена и прецизна, он трага за истинском супстанцом језика, која преостаје кад одбацимо вишак говора који се ослобађа поводом животних тема. Полазећи од једне реченице Ћезареа Павезеа из Дневника (Човек се не сећа дана, сећа се тренутака), Вујчић гради вешто обликовану песничку творевину, која почиње тематизацијом речи као основе поезије, развија се кроз евокацију слика из свакодневице, како би доспела до сећања на призоре детињства, и коначно до циклуса који пева о годишњим добима. Речи ових песама хватају тренутке, покушавају да саздају памћење, мудром али, и речитом тишином побеђују како прекомерну буку тако и стидљиво ћутање света”, навео је у образложењу жири, који је одлучио једногласно, а чинили су га: Владимир Гвозден (председник), Драган Јовановић Данилов и Никола Страјнић.

У збирци “Скривености” делује “особено песничко чуђење над стварима света (излози, аутобуси, улице, јабуке) које прераста у снажне психолошке слике што призивају могућу, али често заборављену дубину нашег доживљаја света”, навео је жири.

“Полазећи од поретка непосредних ствари које нас окружују и одређују, Вујчић се удаљава од њихове појавности и своје снажне песничке слике смешта у особену мрежу песничке аргументације, у изненадне и занимљиве закључке о нашој егзистенцији. Вујчићева поезија је смирена, лирски продубљена и одговорна према сложеним питањима живота. Реч је о поезији као скромној, али истрајној и издржљивој свести о снази књижевне речи да изрази нашу судбину, препуштену непоновљивим тренуцима који се неминовно губе у менама света доминантно опредељеног за олака, немаштовита и штура самотумачења”, навео је жири о награђеној књизи, у издању Културног центра Новог Сада.

То је пета песничка збирка овенчана наградом “Златни сунцокрет” која је додељена 21. пут, а намењена је најбољем књижевном остварењу на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављеном у току претходне године.

У најужем избору за награду “Златни сунцокрет” за 2017. годину били су и  збирка прича “Као у соби са огледалима” Владимира Кецмановића и романи  “Максимум” Виде Огњеновић, “Пролеће се на пут спрема” Бојана Кривокапића, “Поправљач огледала” Фрање Петриновића и “Сунце овог дана” Владимира Пиштала.

Никола Вујчић, рођен 1956. године у Великој Градуси код Сиска, дипломирао је на Филолошком факултету у Београду. Био је уредник часописа Знак, главни и одговорни уредник Књижевне речи, уредник у Књижевној омладини Србије, главни и одговорни уредник листа Вукове задужбине Задужбина и уредник у издавачкој кући “Филип Вишњић”. Сада је уредник у издавачкој кући Службени гласник у Београду. Члан је Српског ПЕН центра. Живи у Београду.

Објавио је књиге песама: Тајанствени стрелац (1980), Нови прилози за аутобиографију (1983), Дисање (1988), Чистилиште (1994), Кад сам био мали (песме за децу, 1995), Препознавање (2002), Звук тишине (2008), Нови прилози за аутобиографију (2008), Расути звук (2009), Докле поглед допире (2010), Докле поглед допире и друге песме (2012), Сведочење (2014).

Његове књиге поезије објављене су на пољском, румунском, бугарском и македонском. Приредио је роман Меше Селимовића “Круг”, Антологију српске народне књижевности за децу, Изабрана дела Григора Витеза.

Добио је више награда за поезију, међу којима су и Змајева, Дисова и награда “Ђура Јакшић”.

Награда “Златни сунцокрет”, коју додељује фабрика Витал из Врбаса и која подразумева диплому и новчани износ, биће свечано уручена Вујчићу 8. фебруара у Београду. За свечано уручење чланови жирија су припремили посебна тумачења награђене збирке песама.

Виталова награда први пут је додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а међу добитницима су и Радослав Петковић, Горан Петровић, Војислав Карановић, Владимир Тасић, Драган Јовановић Данилов, Јовица Аћин, Слободан Владушић, Милета Продановић, Угљеша Шајтинац и Драган Великић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања