Više stotina posetilaca na tribini Gorana Šarića!

10/12/2019

Tribina „Vreme Ilira” održana je u utorak 10. decembra u klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Predavač je bio Goran Šarić, katolički teolog i istoričar. Moderator je bio  Željko Injac, glavni urednik sajta „Vidovdan“.

Na početku svog obraćanja mnogobrojnim posetiocima koje je ova tema zainteresovala uprkos celopopodnevnoj kiši u Novom Sadu, Šarić se zahvalio na pozivu direktoru KCNS Bojanu Panaotoviću koji je, kako je naglasio, čovek sa entuzijazmom kakav se retko viđa.

– Naša večerašnja tema je „Vreme Ilira“. Termin Iliri uvrežen je u nauci i istoriografiji, a govorimo o stanovnicima Balkana koji su ovde živeli negde dve hiljade godina pre nove ere, pa sve do sedmog veka – kazao je Šarić.

– Iliri su – dodao je u nastavku – svoje kolonije imali čak i u Italiji. Ta sveta zemlja Ilira širila se od Alpa do Jadrana, od Crnog mora do Karpata. Iliri su bili ratnici i umetnici, sveštenici, heroji i mučenici, sportisti i bili su – Srbi.

Predavač se, zatim, osvrnuo na raspad Jugoslavije navodeći da su tu državu rasturili centri moći iz SAD, Zapada, Vatikana i Nemačke, ali ne bez naše pomoći. Domaće udbaško-partijske strukture bile su zavrbovane od strane CIA, Amerikanaca i Engleza.

Šarić je podsetio na reči  poslednjeg premijera Jugoslavije, Ante Markovića, koji je rekao da ćemo zablude plaćati siromaštvom, trovanjem duha i položajem daleke periferije u Evropi.

-Naš zajednički problem nije samo to što smo na periferiji Evrope, nego zato što nam „guraju“ migrante. Migrantska kriza je nešto na šta nismo računali, a što nas je zadesilo. Ako se ne budemo ujedinili, ne u državnu zajednicu, nego da zajedno branimo svoje interese, nećemo dobro proći – naglasio je Šarić.

On je, zatim, naveo da smo mi ovde u Podunavlju „dali nekoliko Tesli, pre ovog poslednjeg Tesle“. Prvi „Tesla“ bio je onaj koji se dosetio da đubri zemlju, drugi je izmislio točak, jer prvi točak u svetu nađen je kod Ljubljane. Treći „Tesla“ je onaj koji je iscedio metal iz kamena i onaj koji je izmislio kalendar – srpski dar čovečanstvu. Peti „Tesla“ je izmislio pismo, a Vinča jeste imala pismo.

Predavač se osvrnuo i na Kosovo i Metohiju, iznoseći stav da ne treba pristati ni na kakvu podelu te teritorije. Podsetio je da pre nekoliko godina niko nije mogao da zamisli da će 17 zemalja povući priznanje Kosova, a sada postoje takve najave čak i iz Italije.

Na kraju, Šarić je poručio da niko nikada nije dobio bitku tako što se povukao, te da Srbija ne treba da se povlači, jer ima drugu šansu.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja