Више стотина посетилаца на трибини Горана Шарића!

10/12/2019

Трибина „Време Илира” одржана је у уторак 10. децембра у клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Предавач је био Горан Шарић, католички теолог и историчар. Модератор је био  Жељко Ињац, главни уредник сајта „Видовдан“.

На почетку свог обраћања многобројним посетиоцима које је ова тема заинтересовала упркос целопоподневној киши у Новом Саду, Шарић се захвалио на позиву директору КЦНС Бојану Панаотовићу који је, како је нагласио, човек са ентузијазмом какав се ретко виђа.

– Наша вечерашња тема је „Време Илира“. Термин Илири уврежен је у науци и историографији, а говоримо о становницима Балкана који су овде живели негде две хиљаде година пре нове ере, па све до седмог века – казао је Шарић.

– Илири су – додао је у наставку – своје колоније имали чак и у Италији. Та света земља Илира ширила се од Алпа до Јадрана, од Црног мора до Карпата. Илири су били ратници и уметници, свештеници, хероји и мученици, спортисти и били су – Срби.

Предавач се, затим, осврнуо на распад Југославије наводећи да су ту државу растурили центри моћи из САД, Запада, Ватикана и Немачке, али не без наше помоћи. Домаће удбашко-партијске структуре биле су заврбоване од стране ЦИА, Американаца и Енглеза.

Шарић је подсетио на речи  последњег премијера Југославије, Анте Марковића, који је рекао да ћемо заблуде плаћати сиромаштвом, тровањем духа и положајем далеке периферије у Европи.

-Наш заједнички проблем није само то што смо на периферији Европе, него зато што нам „гурају“ мигранте. Мигрантска криза је нешто на шта нисмо рачунали, а што нас је задесило. Ако се не будемо ујединили, не у државну заједницу, него да заједно бранимо своје интересе, нећемо добро проћи – нагласио је Шарић.

Он је, затим, навео да смо ми овде у Подунављу „дали неколико Тесли, пре овог последњег Тесле“. Први „Тесла“ био је онај који се досетио да ђубри земљу, други је измислио точак, јер први точак у свету нађен је код Љубљане. Трећи „Тесла“ је онај који је исцедио метал из камена и онај који је измислио календар – српски дар човечанству. Пети „Тесла“ је измислио писмо, а Винча јесте имала писмо.

Предавач се осврнуо и на Косово и Метохију, износећи став да не треба пристати ни на какву поделу те територије. Подсетио је да пре неколико година нико није могао да замисли да ће 17 земаља повући признање Косова, а сада постоје такве најаве чак и из Италије.

На крају, Шарић је поручио да нико никада није добио битку тако што се повукао, те да Србија не треба да се повлачи, јер има другу шансу.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања