Veliko interesovanje za Zelenu debatu

24/11/2016

Zelena debata – Treće doba u Novom Sadu  održana je 23. novembra  na „Tribini mladih“. Učesnici debate bili su: prof. emer. dr Branka Lazić, prof. dr Dragan Koković, Nikola Novaković advokat-penzioner. Autor i moderator – Danilo Koprivica.

Zelena debata je forma susretanja stručne i upućene laičke javnosti, institucionalnih i vaninstitucionalnih zainteresovanih strana, na teme iz oblasti kulture urbanog življenja.

img_3714

U proteklom periodu Novi Sad je poneo dve prestižne titule. Prvo je postao Evropska prestonica kulture 2021. godine, a posle samo nekoliko dana zvanično nosi epitet Omladinske prestonice za 2019. godinu. Trgovački, univerzitetski, administrativni centar kao što je Novi Sad zaslužuje ova zvanja i ono što svi ističu je činjenica da on predstavlja grad mladih i grad budućnosti. Tema nove Zelene debate bio je život starih ljudi u Novom Sadu, odnosno problemi sa kojima se suočavaju lica u trećem dobu na teritoriji grada.  Da li postoji primenjiva strategija ili barem akcioni planovi koji tretiraju pitanja njihovih potreba i prava? Učesnici debate govorili su o politici starenja, aktivnom starenju, gradovima prilagođenim starosti koji nisu samo teorijski pojmovi iz literature, već i koncepti na kojima počivaju primeri pozitivne evropske prakse.

Profesor doktor Dragan Koković govorio je o načinu i stilu života društava kako u mlađem dobu, tako i u poznim godinama. Kao najveći problem izneo je podatak da se srednja klasa, koja inače uobličava i u najvećoj meri predstavlja jedno društvo, značajno izmenila pre svega zbog lošeg socijalnog statusa. Prof. emer. dr Branka Lazić govorila je o svom životnom putu, stečenom obrazovanju, stručnom usavršavanju i planovima za budućnost.

-Činjenica da je Novi Sad postao prestonica kulture znači da smo uspeli svi mi koji radimo na tome da naš grad bude bolji, i stari i mladi – rekla je prof. dr Lazić.

O problemima  koje donose određene godine govorio je uspešni advokat- penzioner Nikola Novaković. On je istakao da je u danima kada je završio profesionalnu advokatsku karijeru izabrao da život nastavi van grada.

Na kraju su  upućeni javni zahtevi i predlozi nadležnima, sa ciljem da se utiče na odluke na lokalnom nivou ali i na zakonska rešenja, kojima se preuzima odgovornost za sveukupan održivi razvoj društvene zajednice.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja