Велико интересовање за Зелену дебату

24/11/2016

Зелена дебата – Треће доба у Новом Саду  одржана је 23. новембра  на „Трибини младих“. Учесници дебате били су: проф. емер. др Бранка Лазић, проф. др Драган Коковић, Никола Новаковић адвокат-пензионер. Аутор и модератор – Данило Копривица.

Зелена дебата је форма сусретања стручне и упућене лаичке јавности, институционалних и ванинституционалних заинтересованих страна, на теме из области културе урбаног живљења.

img_3714

У протеклом периоду Нови Сад је понео две престижне титуле. Прво је постао Европска престоница културе 2021. године, а после само неколико дана званично носи епитет Омладинске престонице за 2019. годину. Трговачки, универзитетски, административни центар као што је Нови Сад заслужује ова звања и оно што сви истичу је чињеница да он представља град младих и град будућности. Тема нове Зелене дебате био је живот старих људи у Новом Саду, односно проблеми са којима се суочавају лица у трећем добу на територији града.  Да ли постоји примењива стратегија или барем акциони планови који третирају питања њихових потреба и права? Учесници дебате говорили су о политици старења, активном старењу, градовима прилагођеним старости који нису само теоријски појмови из литературе, већ и концепти на којима почивају примери позитивне европске праксе.

Професор доктор Драган Коковић говорио је о начину и стилу живота друштава како у млађем добу, тако и у позним годинама. Као највећи проблем изнео је податак да се средња класа, која иначе уобличава и у највећој мери представља једно друштво, значајно изменила пре свега због лошег социјалног статуса. Проф. емер. др Бранка Лазић говорила је о свом животном путу, стеченом образовању, стручном усавршавању и плановима за будућност.

-Чињеница да је Нови Сад постао престоница културе значи да смо успели сви ми који радимо на томе да наш град буде бољи, и стари и млади – рекла је проф. др Лазић.

О проблемима  које доносе одређене године говорио је успешни адвокат- пензионер Никола Новаковић. Он је истакао да је у данима када је завршио професионалну адвокатску каријеру изабрао да живот настави ван града.

На крају су  упућени јавни захтеви и предлози надлежнима, са циљем да се утиче на одлуке на локалном нивоу али и на законска решења, којима се преузима одговорност за свеукупан одрживи развој друштвене заједнице.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања