Veliko interesovanje za tribinu Milovana Balabana

08/12/2016

Istoričar Milovan Balaban održao je tribinu „Istinita „Reč“ kao moguće rešenje srpskog pitanja“ u četvrtak 8. decembra  na „Tribini mladih“.

Tema tribine bila je predstavljanje pokušaja rešavanja srpskog nacionalnog i narodnog pitanja tokom poslednja dva veka. Naglasak je bio na napuštanju narodnih, pravoslavnih i svetosavskih korena što je uslovilo lutanje srpske elite u pokušajima rešavanja srpskog pitanja.

img_1098
Milovan Balaban

-Svaka izgovorena reč povlači odgovornost, a sam Njegoš kaže „Reč nije svilena marama da se veže oko vrata, nego je reč ptica lutalica“. Onog trenutka kada vi izgovorite reč vi više niste njen vlasnik, ona utiče, ako je snažna, na vašu okolinu i društvo posebno ako je izgovorena od nekog ko ima poseban status i određenu reputaciju – objasnio je Balaban.

Balaban je objasnio kako je oslanjanje na zapadnoevropsku matricu uslovilo prihvatanje ideoloških i strateških modela stranih mentalitetu srpskog naroda, što je rezultiralo erozijom pravoslavnog morala kao temeljem opstanka srpskog narodnog bića. Zamagljivanje eshatološkog (pogleda iz perspektive beskonačnosti i duhovnih vrednosti) i oslanjanje na ovozemaljske modele organizovanja naroda, nacije i države imalo je za rezultat  sporne vizije narodne budućnosti koju je definisala i sprovodila intelektualna i politička elita.

Foto: Milica Stojanac

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja