Велико интересовање за трибину Милована Балабана

08/12/2016

Историчар Милован Балабан одржаo je трибину „Истинита „Реч“ као могуће решење српског питања“ у четвртак 8. децембра  на „Трибини младих“.

Тема трибине била је представљање покушаја решавања српског националног и народног питања током последња два века. Нагласак је био на напуштању народних, православних и светосавских корена што је условило лутање српске елите у покушајима решавања српског питања.

img_1098
Милован Балабан

-Свака изговорена реч повлачи одговорност, а сам Његош каже „Реч није свилена марама да се веже око врата, него је реч птица луталица“. Оног тренутка када ви изговорите реч ви више нисте њен власник, она утиче, ако је снажна, на вашу околину и друштво посебно ако је изговорена од неког ко има посебан статус и одређену репутацију – објаснио је Балабан.

Балабан је објаснио како је ослањање на западноевропску матрицу условило прихватање идеолошких и стратешких модела страних менталитету српског народа, што је резултирало ерозијом православног морала као темељем опстанка српског народног бића. Замагљивање есхатолошког (погледа из перспективе бесконачности и духовних вредности) и ослањање на овоземаљске моделе организовања народа, нације и државе имало је за резултат  спорне визије народне будућности коју је дефинисала и спроводила интелектуална и политичка елита.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања