ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА ТРИБИНУ О ДОСТОЈЕВСКОМ МИЛОВАНА БАЛАБАНА

16/03/2017

ИЗУЗЕТНО посећена трибина историчара Милована Балабана „Достојевски – пакао и рај руске душе” одржана је у среду 15. марта на „Трибини младих” у Културном Центру Новог Сада. Гост трибине којој је присуствовало око 150 људи, била је Фата Егановић, дипломирани филолог србистике која је подсетила на богату и узбудљиву биографију руског класика.

На трибини је било речи о књижевном и животном путу Фјодора Михаиловича Достојевског (1821 – 1881), његовој младости, робији и повратку који ће га избацити на површину јавног живота Русије друге половине 19. века. Било је то време када је руска, али и светска књижевност, постала богатија за дела као што су “Записи из подземља”, “Злочин и казна”, Зли дуси”, “Браћа Карамазови,” „Коцкар“, „Идиот“ и друга.

На почетку трибине Балабан је казао да Достојевски слови и за православног филозофа, али и пророка у најпозитивнијем смислу те речи.

  – Његов “Велики инквизитор” говори о последњим временима, као и о стратегији вођења света ка победи човеко-бога на уштрб Бого-човека, односно самог Христа – рекао је Балабан.

Он је додао и да Достојевски антихеројима који овај свет виде као ђавољи хаос и теже да га или униште или у тоталу овладају њим, у својим књижевним делима супротставља хероје, који су чувари оне есхатолошке истине, самог Господа Исуса Христа, који ће овладати светом после свих мука кроз које ће он проћи.

Балабан је стога акценат  ставио на Достојевског као трагаоца за Христом и позитивног пророка, који из свог личног искуства сагледава пакао и рај сопствене душе, руске душе, али и читавог човечанства, дајући православљу, али и Русима као народу, специфичну улогу у целокупној историји човечанства.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања