Veliko interesovanje za tribinu  „Kupujmo domaće ili kako uspeti u Srbijiˮ

01/08/2017

Tribina „Kupujmo domaće ili kako uspeti u Srbijiˮ održana je u utorak 1. avgusta, u Klubu „Tribina mladihˮ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Aleksandar Kosovac, srpski biznismen. Pored Kosovca, o ovoj temi govorili su Branko Radun, politički analitičar i Željko Injac, urednik sajta Vidovdan.

Pozdravljajući prisutne, Radun je rekao da je podrška domaćem biznisu i preduzetništvu kao tema kod nas, do sada, bila  prilično zapostavljena. On je naglasio da se privrede bogatijih zapadnih zemalja oslanjaju na sopstvene tehnologije, dok smo se mi posle petooktobarskih promena opredelili za prepuštanje privrednog života tržištu i stranim kompanijama, koje na velika vrata ulaze na mala tržišta i stvaraju dominantan položaj.

Injac je kazao da kod nas postoji predrasuda da smo lenj narod i da, samim tim, nismo predodređeni da ostvarimo neke velike ekonomske rezultate. Međutim, uprkos lošoj privatizaciji, sprovedenoj posle petooktobarskih događaja, naša zemlja ima dosta resursa i veliki broj obrazovanih ljudi koji su naš potencijal i mogu da iznesu ekonomske reforme koje su nam potrebne.

Kosovac, koji je kapital stekao tokom dve i po decenije poslovanja u Italiji i Americi, a prošle godine je došao iz SAD-a i u Novom Sadu otvorio fabriku za proizvodnju muškog i ženskog veša, Alex chi – koja uspešno posluje, govorio je o mogućnostima napretka u Srbiji i pokretanju privatnog biznisa.

On je preneo svoje iskustvo o uspešnom započinjanju biznisa u našoj zemlji.

– Patriotska ekonomija podrazumeva ne samo kupovinu domaćih proizvoda, nego rad na kvalitetu domaćih proizvoda koji će biti prepoznatljivi i u Srbiji, ali i u svetu. Mala i srednja preduzeća mogu oživeti i pokrenuti srpsku privredu, ali je potrebno da se ugledaju na sebi slična preduzeća koja već uspešno posluju u svetu – objasnio je Kosovac.

On je poručio mladim ljudima da ne odlaze u inostranstvo, nego da ostanu ovde i da, između ostalog, uče i zanate. Naveo je primer iz ličnog iskustva kada je jedva u Novom Sadu pronašao bravara za svoje preduzeće.

– Srbija je tanka na polju zanata i ko god se lati nekog dobrog zanata i ispeče ga, moći će da živi od svog rada – poručio je Kosovac na kraju tribine.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja