Велико интересовање за трибину  „Купујмо домаће или како успети у Србијиˮ

01/08/2017

Tрибина „Купујмо домаће или како успети у Србијиˮ одржана је у уторак 1. августа, у Клубу „Трибина младихˮ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Александар Косовац, српски бизнисмен. Поред Косовца, о овој теми говорили су Бранко Радун, политички аналитичар и Жељко Ињац, уредник сајта Видовдан.

Поздрављајући присутне, Радун је рекао да је подршка домаћем бизнису и предузетништву као тема код нас, до сада, била  прилично запостављена. Он је нагласио да се привреде богатијих западних земаља ослањају на сопствене технологије, док смо се ми после петооктобарских промена определили за препуштање привредног живота тржишту и страним компанијама, које на велика врата улазе на мала тржишта и стварају доминантан положај.

Ињац је казао да код нас постоји предрасуда да смо лењ народ и да, самим тим, нисмо предодређени да остваримо неке велике економске резултате. Међутим, упркос лошој приватизацији, спроведеној после петооктобарских догађаја, наша земља има доста ресурса и велики број образованих људи који су наш потенцијал и могу да изнесу економске реформе које су нам потребне.

Косовац, који је капитал стекао током две и по деценије пословања у Италији и Америци, а прошле године је дошао из САД-а и у Новом Саду отворио фабрику за производњу мушког и женског веша, Alex chi – која успешно послује, говорио је о могућностима напретка у Србији и покретању приватног бизниса.

Он је пренео своје искуство о успешном започињању бизниса у нашој земљи.

– Патриотска економија подразумева не само куповину домаћих производа, него рад на квалитету домаћих производа који ће бити препознатљиви и у Србији, али и у свету. Мала и средња предузећа могу оживети и покренути српску привреду, али је потребно да се угледају на себи слична предузећа која већ успешно послују у свету – објаснио је Косовац.

Он је поручио младим људима да не одлазе у иностранство, него да остану овде и да, између осталог, уче и занате. Навео је пример из личног искуства када је једва у Новом Саду пронашао бравара за своје предузеће.

– Србија је танка на пољу заната и ко год се лати неког доброг заната и испече га, моћи ће да живи од свог рада – поручио је Косовац на крају трибине.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања