Veliko interesovanje za izložbu Miodraga Dade Đurića i Ljube Popovića u Kulturnom centru Novog Sada

01/09/2017

U prisustvu velikog broja poštovalaca likovne umetnosti, izložba slika Miodraga Dade Đurića (1933–2010) i Ljube Popovića (1934–2016), u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada i Fondacije „Plavo“ iz Beograda, svečano je otvorena u petak, 1. septembra u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

U ime domaćina, prisutne je pozdravila Sunčica Marković, pomoćnik direktora KCNS-a, naglasivši da je ova nesvakidašnja izložba, koja objedinjuje dvojicu velikih umetnika svetskog renomea, Miodraga  Dadu Đurića i Ljubu Popovića, prvi put u Novom Sadu.

Projekat pod nazivom Dado – Ljuba – Ukrštanja, publici nudi po jednu kapitalnu sliku ova dva velika majstora slikarstva i pruža priliku za novo sagledavanje njihovih umetničkih dometa.

Miodrag Dado Đurić predstavljen je izuzetnim delom iz 1976-77. godine „Diptih Monžavul“ (Diptyque de Montjavolt) velikog formata 150×500 cm, koje je bilo u višedecenijskom vlasništvu prestižnog muzeja Solomon Gugenhajm iz Njujorka, dok je Ljuba Popović zastupljen veoma značajnim delom iz 1975-76. godine „Lepotica dana“ (La belle de jour) formata 210×300cm, doskorašnjim vlasništvom pariske galerije Tese Herold.

Autor ove postavke, književnik i istoričar umetnosti Dragan Jovanović Danilov, čiji tekst „Magična ukrštanja“ otvara katalog ove izložbe, nazvao je ovu postavku „Magična ukrštanja Đurića i Popovića, dva fanatična posvećenika svom poslu“. Podsetio je da naziv slike Ljube Popovića, jednog od naših najobrazovanijih slikara, asocira na čuveni film Luisa Bunjuela „Lepotica dana“ sa Ketrin Denev u glavnoj ulozi.

-Danas u svetu postoji vrlo lep običaj da se izložba pravi od jedne slike. Ovakav tip izložbi omogućuje ljubiteljima umetnosti da na toj jednoj slici vide sve karakteristike jednog umetnika – objasnio je Danilov, dodajući da je kod nas princip „jedna slika – jedna izložba“ ustanovila galerija u Valjevu.

Kao ideja za postavku u KCNS-u, poslužio je članak „Dado-rat, Ljuba – rat i mir“ iz 1970. Godine poznatog francuskog pisca i likovnog kritičara Alena Žufroae (1928–2015), objavljen u pariskom časopisu za savremenu umetnost Opus International. Tekst u kome je ovaj vrsni erudita združio dva prijatelja istražujući njihove bliskosti i razlike, pritom navodeći da je malo slikara kao što su Dado i Ljuba čije delo svedoči o poštovanju slikarstva.

Tokom trajanja ove postavke biće organizovane svakodnevne projekcije filmova i intervjua dvojice umetnika. Takođe, poslednjeg izložbenog dana, 8. septembra u 19 časova, biće organizovana javna tribina o umetničkom putu i dostignućima Đurića i Popovića. Tom prilikom, o dvojici vrsnih umetnika govoriće Milan Tucović, slikar, Nikola Kusovac, istoričar umetnosti koji je poznavao obojicu umetnika, Peca Popović koji je poznatiji kao rok kritičar, ali i istoričar umetnosti i istoričarka Biljana Jotić.

Komentari

Zdravko Zdravko

Izložba je zaista vredan kulturni događaj u Novom Sadu.Poslednjeg dana ponudio bih nepoznati crtež Lj:Popovića pa me zanima kome od kolekcionara.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja