Велико интересовање за изложбу Миодрага Даде Ђурића и Љубе Поповића у Културном центру Новог Сада

01/09/2017

У присуству великог броја поштовалаца ликовне уметности, изложба слика Миодрага Даде Ђурића (1933–2010) и Љубе Поповића (1934–2016), у организацији Културног центра Новог Сада и Фондације „Плаво“ из Београда, свечано je отворена у петак, 1. септембра у Ликовном салону Културног центра Новог Сада.

У име домаћина, присутне је поздравила Сунчица Марковић, помоћник директора КЦНС-а, нагласивши да је ова несвакидашња изложба, која обједињује двојицу великих уметника светског реномеa, Миодрага  Даду Ђурића и Љубу Поповића, први пут у Новом Саду.

Пројекат под називом Дадо – Љуба – Укрштања, публици нуди по једну капиталну слику ова два велика мајстора сликарства и пружа прилику за ново сагледавање њихових уметничких домета.

Миодраг Дадо Ђурић представљен је изузетним делом из 1976-77. године „Диптих Монжавул“ (Diptyque de Montjavolt) великог формата 150×500 цм, које је било у вишедеценијском власништву престижног музеја Соломон Гугенхајм из Њујорка, док је Љуба Поповић заступљен веома значајним делом из 1975-76. године „Лепотица дана“ (La belle de jour) формата 210×300цм, доскорашњим власништвом париске галерије Тесе Херолд.

Аутор ове поставке, књижевник и историчар уметности Драган Јовановић Данилов, чији текст „Магична укрштања“ отвара каталог ове изложбе, назвао је ову поставку „Магична укрштања Ђурића и Поповића, два фанатична посвећеника свом послу“. Подсетио је да назив слике Љубе Поповића, једног од наших најобразованијих сликара, асоцира на чувени филм Луиса Буњуела „Лепотица дана“ са Кетрин Денев у главној улози.

-Данас у свету постоји врло леп обичај да се изложба прави од једне слике. Овакав тип изложби омогућује љубитељима уметности да на тој једној слици виде све карактеристике једног уметника – објаснио је Данилов, додајући да је код нас принцип „једна слика – једна изложба“ установила галерија у Ваљеву.

Као идеја за поставку у КЦНС-у, послужио је чланак „Дадо-рат, Љуба – рат и мир“ из 1970. Године познатог француског писца и ликовног критичара Алена Жуфроае (1928–2015), објављен у париском часопису за савремену уметност Опус Интернатионал. Текст у коме је овај врсни ерудита здружио два пријатеља истражујући њихове блискости и разлике, притом наводећи да је мало сликара као што су Дадо и Љуба чије дело сведочи о поштовању сликарства.

Током трајања ове поставке биће организоване свакодневне пројекције филмова и интервјуа двојице уметника. Такође, последњег изложбеног дана, 8. септембра у 19 часова, биће организована јавна трибина о уметничком путу и достигнућима Ђурића и Поповића. Том приликом, о двојици врсних уметника говориће Милан Туцовић, сликар, Никола Кусовац, историчар уметности који је познавао обојицу уметника, Пеца Поповић који је познатији као рок критичар, али и историчар уметности и историчарка Биљана Јотић.

Коментари

Zdravko Zdravko

Izložba je zaista vredan kulturni događaj u Novom Sadu.Poslednjeg dana ponudio bih nepoznati crtež Lj:Popovića pa me zanima kome od kolekcionara.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања