Велико интересовање Новосађана за трибину о Владу Цепешу

24/07/2018

Tрибина „Легенда о Дракули: Влад Цепеш између историје и мита”, одржана је у уторак, 24. јула, у Клубу „Трибина младих” Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је доцент др Борис Стојковски, историчар.

Аутор трибине определио се за ову тему у жељи да на основу историјских података, а не маште, прикаже ко је био влашки војвода Влад Цепеш, који је у популарној култури израстао у једну од најприказиванијих личности у филмовима и романима као гроф Дракула.

Отац Влада Цепеша у историографији је упамћен као Влад Други. На сабору у Нирнбергу 8. фебруара 1431. године, Влад Други ушао је у Ред змаја који је краљ Жигмунд Луксембуршки основао три деценије раније и чији је први витез био деспот Стефан Лазаревић. Тада је Влад Други додао свом имену надимак Дракул, што је значило „змај”. У то време реч „ђаво” у румунском језику није постојала. Влад Трећи потписиваће се као „Дракулија”, што је значило – змајев син.

Мајка Влада Цепеша, навео је др Стојковски, остала је све време под велом историјске мистерије. У неким публицистичким радовима навођено је да се звала Снежана, поготово када се желела истаћи његова веза са Србима.

Историјска прича о Владу Цепешу везана је за положај Влашке и Молдавије у 15. веку. Претпоставља се да је Влад Трећи (Дракула) рођен 1431. године у, како се у румунској историографији наводи –  династији Дракулешти. Влад Трећи, али и његови наследници по разним бочним линијама, уз своје име додавали су реч „Дракулешти” из два разлога – зато што је звучна и да би се доказао легитимитет династије.

 У походу који је на Влашку водио Јан Хуњади, Влад Други је 1447. године убијен, али Влад Трећи није аутоматски дошао на престо. Он је владао Влашком у три наврата: 1448, 1456–1462. и 1476. године. Током своје владавине спроводио је немилосрдне  методе у обрачуну са влашким феудалцима, а нарочито у одбрани од османских освајања, када је набијао на колац. У том периоду, уз његово име одомаћила се реч „цепеш” (на румунском – набијач).

 Занимљив је био његов однос са Србима који су тада били под османском влашћу. У време Влада Трећег, деспот Вук Гргуревић Бранковић био је барон Угарске у служби Матије Корвина. У борби против Турака, Вук је и стекао надимак Змај Огњени Вук. Заједно са Владом Трећим јуришао је на Турке, што је био основ да се доцније њих двојица често повезују у причама због Владове припадности Реду змаја и надимка деспота Гргуревића.

– Влад Трећи имао је дубљу везу са Србима, српском културом и духовношћу. Наиме, влашке војводе од 14. века изузетно су значајне за српску цркву (ктиторство у Хопову, Крушедолу…). Влад Трећи био је врло побожан владар и заштитник православни. У Хиландару постоји аутентични документ из друге половине 15. века који потврђује Влада Цепеша као једног од дародаваца Хиландара  – казао је др Стојковски.

Влад Цепеш погинуо је 1476. године у борби са Турцима. Место погибије и његов гроб и даље су непознати. Приче о Дракули настале су 80-их година 15. века. Влад је најпре приказиван као херој из борбе против Турака, а гроф Дракула „рођен је” заслугом ирског писца Ејбрахама Брема Стокера и Армина Вамберија, најважнијег мађарског оријенталисте.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања