Вечерњим концертом хорова обележен Божић по јулијанском календару

28/01/2014

Укупно четрнаест хорова из Новог Сада и Војводине учинило је божићне празнике испуњенијим за све Новосађане у два програма које је Културни центар Новог Сада организовао поводом прославе Божића по грегоријанском и јулијанском календару. Другог дана Божића по грегоријанском календару је на Тргу слободе одржан Променадни концерт на којем је учествовало седам хорова, а такође је седам хорова синоћ наступило у Великој сали КЦНС-а, другог дана божића по јулијанском календару.
– Културни центар Новог Сада и град Нови Сад су од прошле године обновили један леп обичај да се, у нашем граду прослављају божићни празници, након дуге паузе од 70 година колико су званична обележавања ових радосних празника изостала. Ове године, одлучили смо се за концерте хорских ансамбала како бисмо представили публици богату традицију хорског певања по којој су Нови Сад и Војводина познати и ван граница наше земље. Посебно ми је драго што ће вечерас пред нама наступити и деца у Мешовитом инклузивном хору “ИСОН”, као и хор “Бајићеви славуји” – дечји хор Музичке школе “Исидор Бајић” који ће нам певати песме које је компоновао наш познати новосадски композитор Јован Адамов, који је својим божићним песмама дочарао деци божићне обичаје, изјавио је директор КЦНС-а др Андреј Фајгељ честитајући присутнима празник.
Синоћ су, пред пуном салом КЦНС-а, наступали: Мешовити хор “Свети Роман Слаткопојац” из Петроварадина под руководством Јевгеније Којић, Мешовити хор Српског певачког друштва у Руми са диригентом Милом Радонић, Женски терцет “Славјанки“ из Чортановаца под уметничким руководством Милана Малбаше, “Новосадски нонет” са њиховим уметничким руководиоцем Синишом Пејаковим, Мушки хор Епархије Сремске Св. Николај из Сремских Карловаца са диригентом Јованом Пејићем, Дечји хор “Бајићеви славуји” Музичке школе “Исидор Бајић” који води диригент Ана Ковачић и Мешовити инклузивни хор ИСОН из Новог Сада којим руководи и диригује Миодраг Близанац.
Деца из хора “Бајићеви славуји” су пријатно изненадила публику када су, за време наступа хора “ИСОН”, почела у сали да деле божићне честитке са лепим жељама. Честитке су правила деца из Дечјег села у Сремској Каменици, као и деца из школе “Др Милан Петровић”.
Програм поводом божићних празника организовао је Културни центар Новог Сада, а Музичка школа “Исидор Бајић” је за оба концерта уступила електрични клавир, инструмент без којег програм не би било могуће реализовати.
Jош слика са ове манифестације можете погледати на нашој фејсбук страници.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gz89HJMhY0A[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LUJCVgSq1Ek[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања